SVAKI TEKST U RUBRIKAMA KOLUMNE NA TRIPERI.NET OSOBNI JE URADAK KOLUMNISTE I NEMA VEZE SA SLUŽBENIM STAJALIŠTIMA UDRUGE I OSTALIH ČLANOVA

 

NOINE TRIPE III


Poštovani Triperi i ostali koji to niste, evo u ove pred blagdanske dane želio bi vam prenijeti djelić atmosfere koja je bila na brodu Arca Fiumana, na kojem smo sad tri puta gostovali održavajući 34. po redu natjecateljsku triperijadu.
Kuhar Nikica i pomoćnik Tomo sukobili su se protiv kuhara debitanta Grizlija kojem je pomoćnik bio Joso. Pripreme za ovu triperijadu kuhari su imali dan ranije u Lukežima. Okupljeni u prostorijama udruge branitelja kuhari su kuhali i pripremali tripe dok je vani snijeg padao i padao. Zameteni u snijegu morali su do jutarnjih sati ostati uz tripice. No nije im teško palo, momci su pravi junaci.
Kuhar Nikica do sada je imao pobjedu i poraz i stremio je ka činu kuhara natporučnika tj. kuhara sa dvije pobjede. Kuhar Grizli debitirao je večeras s ciljem da pobjedi i tako uđe u ovo elitno društvo Prve Hrvatske Trip Lige.


Riječko okruženje cijeli dan pratila je orkanska bura i snijeg. U gradu ga baš i nije bilo, ali je zato okolica bila bijela. Na brodu Arca Fiumana očekivalo se više od pedesetak tripera željnih uživanja u tripicama unatoč vremenskim neprilikama. Ipak ostaje dojam da je vrijeme ipak doprinjelo da na triperijadi bude nešto manje ljudi nego što se očekivalo.
Ovo je tradicionalna božićno-novogodišnja triperijada, posljednja u kalendarskoj godini i posljednja prije smaka svijeta, kako naš predsjednik voli kazati. Obično na takvim triperijadama triperi u većem broju prisustvuju.
Počelo je nespretno, bez mikrofona i bez glasnogovornika Ševca. Glasnogovornik je zapeo na nekom vjenjčanju a mikrofon je zapeo s njim. Predsjednik se snašao pa je od papira napravio megafon i najavio događaj.
Ova je triperijada imala i humanitarni karakter gdje se skupljalo sredstva za djecu bez roditelja doma Ivana Brlić Mažuranić podružnica Rijeka. Djeca starosti od rođenja do treće godine života. Prikupilo se 2520 kuna sa čime smo kupili dvoja dječja kolica i pet paketa tetra pelena. Javili su se i članovi koji imaju malo korištena kolica koja ćemo također uručiti.


Goste je zabavljala pjevačica Neda iz grupe Rat Singers koja je došla sama. Kako nije bilo mikrofona i kako je gitarist-triper Davežić zaboravio doći, gđa Neda je svoj performans ispuštanja tonova izvela sama, uz oduševljenje prisutnih. Odmah za njom nastupio je i poeta Brule sa svojom tradicionalno haiku poezijom, vrlo impresivno nema šta. Do kraja triperijade nabavljen je mikrofon i zvučnik pa je zadnji nastup gđe. Nede i nakon nje poete bio ozvučen. Priliku sa mikrofonom iskoristio je i Munja pod utjecajem pelina, priredivši nam pravu hip hop senzaciju na temu Rijeke, Dinama, Zagreba, Koprivnice i Slaven Belupa.
Kuhanju je došao kraj, tripice su kušali triperi koji su na koncu presudili ovako. Za zlatnog kuhara mjeseca prosinca 2012. izabran je Grizli. Njegove tripe dobile su ovjenu 7,89 što ga je ubacilo na 8. mjesto trip lige. Srebrni kuhar Nikica dobio je ocjenu 6,50 što ga je u konačnici koštalo nekoliko mjesta na tablici pa je sada 15.


Sve u svemu triperijada je bila zabavna, tripice su bile ukusne, osoblje restorana uslužno tako da možemo zaljučiti ovu 2012. godinu sa stilom. Još da je Rijeka pobijedila Slaven i prezimila na 2. mjestu bilo bi i slađe.
Želim Vam čestit Božić i sretnu 2013. godinu. Godina je to velikih očekivanja u nadi da će nam svima biti bolje. Umri recesijo više! Naravno sve to ukoliko preživimo Majanski smak svijeta. Predsjednik ima pripremljenu tajnu pećinu za taj dan i za odabranu svitu, a mi ostali morat ćemo se snaći.

9.12.2012.--------------------------

 

 

 

DART TRIPE


Kako to već obično biva, osvrt na održanu triperijadu kasni dva tjedna kako bi se malo slegli dojmovi. Moj osvrt na posljednju triperijadu ima malo drugačiji pogled s obzirom da sam sa uobičajenog zapisničkog stola ovaj put bio iza lonca u svojstvu pomoćnog kuhara. Ali nema veze, vidio sam ja sve važno!

Dakle, okupilo se četrdesetak tripera u lijepom ambijentu ugostiteljskog objekta Romano na Drenovi. Dvoboj dva odvažna kuhara započeo je vrlo rano oko 13 h kada su kuhari i njihovi pomoćnici stigli na poprište. Kuhar Morski s pomoćnikom Gnjiletom i kuhar Hrki s mojom malenkošću kao pomoćnikom.

Kiša i hladnoća nisu nas omeli u pripravljanju četrdesetak kilograma tripica. Prostor gdje se kuhalo bio je dovoljno prostran i kuhari su imali idealne uvjete za kuhanje. Predsjednik je došao oko 16 h a triperijada je započela u 18:07 h.

Taktike koje su kuhari primjenjivali na kraju su napravile razliku u tripama i na koncu triperi su presudili i izglasali pobjednika. Morski je pobijedio sa prosječnom ocjenom 7,72, dok je Hrki dobio ocjenu 6,66. Prevaga je čini se bila u pikantnosti, jer naši tripoljupci vole malo pikantnije tripe, valjda zato da mogu poslije više popiti.

Francuz je otpjevao Mrseljezu uz svekoliko bodrenje i pljeskanje. Mene je na zapisničkom stolu uspješno zamijenio Elvis a presidente je bio zadovoljan.

Još da je vrijeme bilo ljepše bilo bi i više ljudi. No, zato je repeta ovaj put bilo koliko hoćeš. Tražile su se posudice i padele kako bi se doma tripe nosilo. Zahvaljujemo vlasniku Neilu na gostoljubivosti i nadamo se da ćemo se ponovno vidjeti na nekoj triperijadi u proljeće ili na ljeto kada bi u potpunosti mogli iskoristiti i veliku terasu.

Eto ukratko to vam je to, za fotografije je bio zadužen Miro, čim ih razvijemo J objavit ćemo ih. Slijedi božićno – novogodišnja triperijada u prosincu ali o tome više uskoro.

12.11.2012.--------------------------

 

 

OSAM GODINA TRIPERA


Gledajući unatrag kroz povijest, na ovim našim prostorima tamo još od stoljeća 7. pa do današnjih dana, nije zabilježeno postojanje ovakve udruge koja se bavi nečim tako divnim i veličanstvenim. To je naravno bezrezervno štovanje i obožavanje tripica.

Sretni da živimo u vrijeme kada jedna takva udruga postoji i da zbog toga naši životi imaju smisla, osvrnimo se malo na proteklih osam godina od kako djeluju najluđi, najbolji i nenadjebivi frikovi u gradu na Rječini TRIPERI!

Sve je počelo 4.10.2004. u 19:30 sati u konobi Frankopan na Trsatu. Na već sada antologijskoj triperijadi naš njabolji kuhar Krešo kuhao je prvi put protiv Chune. Petnaestak novopečenih tripera nazočilo je kako se ispostavilo prvoj u nizu nezaboravnih trip manifestacija koje su postale poznate na daleko i na široko.

Od tada pa do danas pojedene su skoro tri tone tripica. Tripalo se i na moru i na gorju. U tuzemstvu i inozemstvu, gostovalo na radiju i televiziji, objavljeni su brojni članci u raznim tiskovinama, kroz udrugu je prošlo preko pet stotina članova, održano je više od trideset natjecateljskih i preko dvadeset revijalnih triperijada.

Uz tripere su nastupali i brojni glazbeni gosti, te razni drugi performeri. Na triperijadama su se uz dobru kapljicu još bolju klopicu uvijek odašiljale dobre i pozitivne vibracije. Zabava garantirana, uz moto TRIPAT' MA NE MOLAT'!

Dakle na osmu obljetnicu održavanja prve triperijade ne preostaje mi ništa drugo nego da čestitamo svim triperima rođendan a posebno malom, sad već velikom Dorijanu, koji se rodio pred osam godina i čiji je tata Boki doletio na triperijadu direktno iz rađaone.

Dakle, triperi nastavljaju dalje onom stazom koju su već utabali u proteklih osam godina. Ne mogu a da ne spomenem i našeg predsjednika Jerka koji je ovaj projekt osmislio i koji ovaj projekt vodi sve ovo vrijeme. Čestitke presidente i samo tako!!!!

Pratite nas na www.triperi.net i na facebooku: klub ljubitelja tripica

4.10.2012.--------------------------

 

 

TRILOGIJA - BELI


Zahvaćen sveopćim kockastim ludilom nogometnog prvenstva Europe, uvidjeh činjenicu da izvještaj o izletu tripera na Beli još nije napisan.

U predahu od uzbuđenja nakon Italije i odlučujućeg sraza sa Španjolskom našao sam malo vremena da ispravim taj propust. (Inače iako vam to uopće nije bitno trenutno nosim "fenjer" na našoj internoj kladioni, što predsjednika veseli više nego njegova vodeća pozicija).
Cijeli tjedan prije izleta prošao je u čitanju i gledanju vremenske prognoze, koja je pogađate bila očajna. Kiša je padala svaki dan, a pljusnula je i na dan izleta oko šest i pol ujutro. Dobro je oprala naš grad iako je to učinila i dan prije i dan prije toga i tako skoro čitav mjesec.

Hrabri triperi okupili su se na Kostreni i čekali ukrcaj na brod. Kiša je u međuvremenu prestala i naziralo se sunce. Nekolicina je zbog kiše odustala, ali velika većina prijavljenih tripera je došla. Izostala je naša "velika atrakcija" Mrmorac. On je nakon nekoliko neprospavanih noći zaspao, mobitel mu je bio isključen pa ga nitko nije uspio pronaći prije dolaska broda. A trebao se rukovati sa svim putnicima.
Sa malim zakašnjenjem uz pregledavanje brodskih karata od strane glasnogovornika Ševca, skupina se ukrcala na brod i krenula preko Kvarnera put otoka Cresa.Brod se otisnuo uz zvuke harmonike i bubnja i veselo s pjesmom prešao dva sata dugu vožnju.

Kao i dvaput prije toga Beli je pao odmah po iskrcaju naših trupa. Logistika je istovarila sve potrebno za rapsodiju tripica taj dan. Vrijedne ruke naših članova pomogle su glavnim kuharima Tomotu i Nikici u sjeckanju pancete i kapule.
Kapule, koju predsjednik nije kupio pa je na brzinu organizirana pljenidba iste po kućama mještana. Taj dan pamtit će se kao dan kad je Beli ostao bez kapule. Ono što se sakupilo na brzinu se isjeckalo i tripice su se lagano kuhale. Glazba nije prestajala i veselo društvo se zabavljalo.
Nekako sa završetkom kuhanja tripica poklopio se i dolazak broda punog taljanskih turista. Vremešne talijanke ie talijani začuđeno su gledali na naši predstavu. Oduševile su ih pjesme sa harmonike pa su i zaplesali uz pomoć nekih naših članova.

Tripice su se brzo podijelile a još brže pojele te se bližio povratak. More je bilo ugodno za kupanje pa se većina tripera i okupala. Negdje u svemu tome glasnogovornik je dao "neopozivu ostavku" očito isprovociran predsjednikovim (čitaj: Mamićevim) predavanjem. On je sada naš "glasnogovornik u ostavci".

Na povratku brod je ponovno ugasio motore na pol Kvarnera i desetak, ako ne i više hrabrih "luđaka" skočilo je u more na tradicionalno oplivavanje oko broda u čast čini mi se carskih pingvina koji se žale da im na polu više nije tako hladno. Vrhunac kupanja bio je Munjin skok sa prove u more. Samo ću reći...čovjek je legenda!

Bilo je tu i egzibicionista koji su spremno pokazivali svoje intimne dijelove ohrabreni dobrom kapljicom. Sveukupno izvrstan provod koji se pretvorio u tradiciju. Ako bude sreće eto nas i dogodine.

Hvala svima koji su bili, hvala domaćinima bufeta "Pod Beli", hvala mužikantima, hvala posadi broda koja nas je sigurno vratila u polaznu luku gdje nas je čekao preporođeni Mrmorac sa velikim transparentom na kome je pisalo: WELCOME BACK. Rukovao se sa svakim na izlasku sa broda i tako kao šećer na kraju začinio ovaj prekrasan dan.

Uz onu pomorsku TRIPAT' SE MORA, pozdravljamvas i odlazim do frižidera po novu pivu dok daljinski u ruci pojačava ton na telki gdje izvode "Lijepu Našu" uoči ogleda naših sa "furijom". Rezultat ne ću prognozirati jer sam vam već napomenuo da nosim "fenjer".
Veseli i zdravi bili, tripe jeli i pivu pili.......
pozdravlja vas Worf.

15.6.2012.--------------------------

 

 

31. TRIPERIJADA


Završila je 31. Natjecateljska triperijada koja se održala u boćariji Sloga u Hrastenici. Na 31. triperijadi za pobjednika je glasovao 31. triper. Okupljeno društvo zabavilo se uz zvuke harmonike i vatreni govor našeg člana Munje te na koncu uz stihove našeg poete Bruleta.

Ovog puta ogledali su se u kuhanju Arči i Koli sa svojim pomoćnicima Grizlijem i Mohom. Zanimljivo je što je ovog puta narudžba namirnica za kuhanje tripica bila identična. Svaki kuhar dobio je iste namirnice i jednaku količinu tripica. Druga zanimljivost je ta da kuhar Koli ne jede tripice! Nakon što su pruzeli hranu dva tabora krenula su u spremanje ove naše delicije.

U izuzetno prijateljskoj atmosferi boćarije Sloga skupilo se malo društvance tripera plus koji lokalni posjetitelj i nazočilo programu koji je po našem dobrom starom običaju vodio naš glasnogovornik Ševac.

Nakon podijeljenih porcija bilo je i repeta. Repetirati se moglo do mile volje.

Na koncu glasovi su presudili:

Pobjednik i zlatni kuhar veljače 2012. je KOLI sa ocjenom 7,25

srebrni kuhar veljače 2012. je ARČI sa ocjenom 5,32

Položaj na tablici i ostale stastističke podatke pogledajte na našoj stranici.

Nakon medalja djelili su se činovi za iznimna postignuća u udruzi, tako je svaki kuhar pobjednik dobio čin kuhara natporučnika. Kuharu Tomi uručen je čin kuhara satnika za tri pobjede u natjecanjima. Svoje dočasničke činove dobili su i glasnogovornik, poeta te potpredsjednik.

Član Munja imao je štošta za reći pa je u nekoliko navrata imao govor, na opće oduševljenje prisutnih. Poeta nas je obradovao sa dva tri stiha i tako program priveo kraju. Sve u svemu lijepo druženje i kvalitetne pobjedničke tripice te jeftina cuga bile su razlog da oni koji su došli osjećaju se zadovoljno.

Pozdrav do neke druge prilike.

P.S. Od sada nas pratite ina facebook-u:

KLUB LJUBITELJA TRIPICA

Worf out.

1.3.2012.--------------------------

 

 

MEGASUKOB U KONOBI „MORNAR“


Trideseta po redu natjecateljska triperijada održana u subotu 10. prosinca 2011. godine, dala je odgovor na pitanje svih pitanja: Tko je najbolji kuhar u povijesti kluba ljubitelja tipica (za sada)? Imamo pobjednika, imamo prvaka PRVE HRVATSKE TRIP LIGE, a to je kuhar Krešo!

U sukobu titana kako je bilo najavljivano našla su se dva trip majstora, Krešo i Tomo. Obojica su do sada u natjecateljskim triperijadama sakupili po tri pobjede i neporaženi su ušli u ovaj megasukob koji treba odlučiti o pobjedniku. Sučeljavanje se održalo u konobi „Mornar“ u središtu našega grada.

Zaljubljenika u ovaj sport jedenja tripica bilo je poprilično pa su se tražili stolovi viška, te je zapisnički stol na koncu završio na terasi na -10° C ali sve u cilju da vama bude bolje! Od preko stotinjak nazočnih 80 tripera je glasalo za pobjednika. Međutim bilo je tu i nekoliko nevažečih listića, pa da vam skrenem pozornost. Glasački listić na kome je zaokružena ocjena za samo jedan lonac je nevažeći. Isto tako listići na kojima je jedan lonac ocjenjen sa 1, a drugi sa 10 nisu pribrojani glasovima jer je glasačka komisija zaključila da ti listići nisu objektivni.

Napokon kad je došao trenutak odluke svi su se okupili u sredini konobe a naš glasnogovornik Ševac na svom megafonu objavio je sljedeće:

-Zlatni kuhar za prosinac 2011. i najbolji kuhar 1.HTL je KREŠO sa ocjenom 8,22.

-Srebrini kuhar za prosinac 2011. je Tomo sa ocjenom 6,04 .

Tada je na scenu nastupio MAGNETO MAN i donio medelje za kuhare i pomoćnike priljepljene na svojim prsima magnetnom silom koju posjeduje!

Sve je to fino začinjeno i zvucima Marseljeze koju je po već tko zna koji put otpjevao naš Francuz!

Da ne zaboravim kuharima su pomagali pomoćnici bez kojih šezdesetak kilograma tripica ne bi bilo moguće pripremiti. Pomoćni zlatni-kuhar Krešotu bio je Gnjile, a pomoćni srebrni-kuhar Tomotu bio je Nikica. Obojici čestitamo i zahvaljujemo.

Šta reći na koncu još jedne uspješne godine za tripere. Predstoje nam blagdani pa se odmorimo malo uz obitelj i prijatelje i dočekajmo 2012. u kojoj nas očekuju siguran sam kilogrami i kilogrami sočnih tripa za pojest.

Kuharima od srca zahvaljujem u ime udruge, a i osobno na volji i trudu prikazanom kroz sve ove godine jer su obojica stvarno puno puta do sada uveseljavali nas svojim tripama. Dečki držite se tripajte do novog okršaja nekom drugom prilikom.

SVIM TRIPERIMA A I ONIMA KOJI TO NISU ŽELIM ČESTIT BOŽIĆ I SRETNU 2012.

Worf

12.12.2011.--------------------------

 

 

REKORD DO REKORDADvadeset osma po redu natjecateljska triperijada bila je rekordna po mnogočemu. U subotu 2. srpnja 2011. Grobničke tripe dražile su razdragano društvo u Dražicama. Za spektakl su se pobrinuli kuhari Chudo i Tomo sa pomoćnicima Ticom i Nikicom. Veseli su to momci koji vole dobre tripe, vole natjecati se, vole popiti a vole i fair play.

U ugostitljskom objektu „Rječina“ skupilo se sedamdesetak ljubitelja tripica koji su oduševljeno smazali više od 50 kilograma ovog vrsnog jela. Bilo je tu puno domaćih ljudi koji su došli jer vole tripe, a bila je tu i jezgra tripera koja pohodi sve triperijade.

Kuhar Tomo kuhao je po treći put nadajući se i trećoj pobjedi. Već je najavio da želi izazvati našeg najtrofejnijeg kuhara Krešu, koji pak čeka izazivača sa tri pobjede kako bi međusobno odlučili koji je najbolji hrvatski trip kuhar.

S druge strane kuhar Chudo kuhao je po drugi put i bio je vrlo uvjeren u svoju drugu pobjedu te se već nadao i trećem kuhanju kako bi i on nakon toga izazvao Krešu.

Naš glasnogovornik Ševac otvorio je triperijadu bez mikrofona ali tko je želio čuo ga je.

Taktika kuhara bila je različita. Chudo je išao na light verziju, znači ne jako začinjene tripe računajući da ne vole svi jako začinjenu hranu. Tomo je išao svojom standardnom metodom i njegove tripe bile su malo jače na okus.

Kada su se tripe pojele i kada su se zbrojili glasovi rezultat je bio:

Tomo: 8,50 Chudo: 7,06

Tomo je tako dobio treći put za redom otkako kuha i sada ima 9 bodova kao i prvak Krešo. Međutim Tomo je dobio ocjenu 8,50 a to je najbolja ocjena dodjeljena nekom kuharu za skuhane tripe do sada od kako triperi postoje! Sa tom ocjenom kuhar Tomo zasjeo je na prvo mjesto najbolje skuhanih tripa a isto tako i na prvo mjesto Prve Hrvatske Trip Lige. O kakvi nam dvoboji predstoje, veselim se pri samoj pomisli na to.

Ali zašto vam tupim o svim ovim statistikama? U konačnici bitne su samo tripe. E pa vidite dragi moji tripoljubci kada se netko bori za vrh tada su i tripe vrhunske. Ova triperijada dobila je ocjenu 7,78 po kvaliteti tripica a taj rezultat izjedančava je sa najboljom triperijadom do sada pod nazivom „Povratak Otpisanih“ održane 4 . veljače 2009.

Sve u svemu rekord do rekorda barem što se tripica tiče. Kuhar Chudo nije nazočio dodjeli medalja pravdajući se umorom, no nekako se ne možemo oteti dojmu da je potišten porazom. Njegov pomoćnik Tica preuzeo je medalju u njegovo ime. Kuhar Tomo sa pomoćnikom Nikicom ponovno je odnio prelazni pehar u svoju vitrinu. Sve to najavljivao je naš vrli predsjednik na samoimprovizirajućem megafonu oliti škartocu sastavljenom od papira koji je nalikovao više na ogroman joint nego na megafon.

Eto vam ljeto pa malo odmorite od tripa, nabacite lijepu bojicu i uživajte u haldnom pivu negdje gdje vam najviše paše. Mi se opet vidimo koncem kolovoza ali o tome više drugom prilikom.

Veseli i zdravi bili – tripe jeli, pivu pili!!!!!!!!!

Worf out!4.7.2011.--------------------------

 

 

TKO PLOVI TRIPE VOLI 2Svanulo je prkrasno lipanjsko jutro unatoč Borivoju Čapki i Smiljanu Viskoviću zajedno. Vedro nebo bez oblačka, divan dan za put u Beli na otoku Cresu. Mjesto okupljanja Kostrena, vrijeme rano jutro oko osam.
Na parkiralištu nigdje nikog. Ja i moja obitelj parkirali smo auto i sjeli u kafić "Pod Pločom" da popijemo jutarnju kavicu. Kad tamo naš sad već bivši tajnik Pečeni. Došao je razdužiti opremu koju je imao i odlučio je ne ići sa nama na izlet. No, o tome drugi put iako ga ovim putem pozdravljam i poručujem mu da nam je jako nedostajao. PEČENI VRATI SE!
Pospano i pomalo triperi su počeli pristizati na mjesto o kupljanja, a paralelno s tim temperatura je rasla kao i razina buke. Jedan po jedan i odjednom sto i jedan!!! Ah ne ne, varate se. Puno ljudi iako su rekli da dolaze i prijavili svoj dolazak, nije došlo, a nisu čak ni javili da otkažu. Tako da nas se skupilo šezdesetak od devedeset i nešto najavljenih. Ma znate šta, koga nema bez njega se može.

Oko devet i petnaest brod Aquarium isplovio je iz Kostrene i krenuo preko Kvarnera put otoka Cresa. Na brodu su bili i mužikanti: harmonika, gitara i bubanj, koje je negdje putem angažirao naš kogo Krešo. Sviralo se i pjevalo od samog početka. Sunce je počelo grijati sve jače pa se trebalo mazati sa kremama što neki nisu baš shvatili.
Nakon nešto više od dva sata ugodne plovidbe stigosmo u Beli. Pristali smo i iskrcali se uz zvuke harmonike, gitare i bubnja. Beli je bio okupiran u trenu. Svaki otpor bio bi uzaludan, to su shvatili pa su nam izašli u susret sa osmjehom i raširenih ruku.
Kako su svi imali svoje zadatke, logistika je odmah postavila improviziranu kuhinju za kuhanje, a trupe su odmah zasjele pod tendu ugostiteljskog objekta "Pod Beli". I pogađate nisu se više micale.
Odmah su se postavili plamenici krenulo je dinstanje kapule i pancete. Kuhar Tomo bio je za jednim loncem, a kuhar Nikica uskočio je i prihvatio se drugog lonca jer je kuhar Krešo imao nekih sitnih tehničkih problema. Desetak tripera i tripoljubaca priskočilo je pomoći u poslovima rezanja kapule, krumpira, peršina, češnjaka. Kad se male ruke slože sve se može.

Plaža je bila solidno popunjena i kupači su se hladili u moru koje je bilo ugodne temperature.
Negdje oko podne, ili malo kasnije predsjednik je izvukao iz torbe svoj "Bismarck" i napuhao ga te porinuo u more. Nakon demonstracije kako se koriste vesla i kuda to uopće vodi, predsjednik je prepustio svoj "Bismarck" djeci tripera a i odraslim triperima da se voze do mile volje. Pogađate rezultat ovakve odluke je bio da je "Bismarck" jako oštećen u napadu žive sile. Kasnije su se vodile i akademske rasprave ima li smisla uopće popravljati "Bismarcka" ili ne i tko je kriv za to što se to desilo. Roditelji? Djeca? Vlasnik? Možemo sazvati okrugli stol i raspravljati o toj temi. Ili možemo organizirati humanitarnu triperijadu gdje će prilog ići za popravak "Bismarcka".
Na koncu možda "Bismarck" i nije bilo baš dobro ime jer je i pravi "Bismarck" završio na dnu. Hej, sjetio sam se! Neka Predsjednik preimenuje svoj čamac ili ako kupi novi neka ga nazove "Galeb". Taj pušta godinama i nikako da potone. A i kad je potonuo izvadili ga i poravili pa je oplovi svijet sa drugom Titom. Predsjedniče pa nije Tile bio budala da plovi sa nesigurnim brodom.

Tripe su bile gotove oko četiri sata i kad se krenulo u distribuciju porcija stvorila se gužva oko naše improvizirane kuhinje. Međutim Tomo i Nikica kao i ostali pomagači hrabro su se i spretno postavili i izdržali navalu gladnih tripera. Nakon njih na red su došli turisti koji su se tamo zatekli, koji su začuđeno gledali u šarenu skupinu raspjevanih "luđaka" koja jede tripice!
A tripice su bile odlične. Svaki kuhar radio je sa gotovo istim sastojcima, ali tripe su se razlikovale. Jedne jače druge blaže, kako ko voli. A pri kraju obaju lonaca pomiješali smo ih u jedan i dobili najbolje tripe! Malo što je ostalo odnjeli smo na brod i tamo pojeli po putu nazad.
Uglavnom dan je prošao za deset! Sve je bilo super. Predvečer oko šest i pol vratio se naš brod. Raspremljena kuhinja već je bila na brodu. Kuhar Tomo i ja odmarali smo na brodu uz gemištek ali na vojsku tripera trebalo je još malo pričekati. Tek negdje iza osam sati polako su triperi pristizali na brod. I pogađate, kad smo krenuli jedan je ostao. Uz manovru okreta i ponovnog pristajanja pokupili smo sve tripiere i krenuli za Rijeku.
Pozdrav Belom do slijedeće prilike i hvala na gostoprimstvu.
Put natrag protekao je u sabiranju dojmova. Glazba je ovaj put svirala sa razglasa jerbo su muzikanti bili "mrtvi" umorni. A negdje na sred Kvarnera predsjednik je rekao zapovjedniku da zaustavi brod i u trenutku zalaza sunca u čast našem poeti Bruletu (koji nije mogao biti sa nama), skočio je u more sa nekolicinom sljedbenika te otplivao dva kruga oko broda. Nakon toga pjesma se nastavila i Marko Perković Thompson nije se više gasio do Rijeke! Malo iza dvadeset i dva sata uplovili smo u Kostrenu i tu završili izlet. No neki tu nisu stali no to spada u neku drugu priču.
Hvala i posadi broda na ugodnoj plovidbi i svoj pijači koju su nam dali.
Hvala svima koji su došli na izlet jer bez njih ne bi bilo moguće uopće organizirati ga. Gledamo da troškovi budu što manji ali to tada zahtijeva veći broj ljudi. Ovaj put neki su zakazali, no nadamo se drugi pit neće.

Ostanite mi zdravi i osunčani,
pozdrav od Worfa.9.6.2011.--------------------------

 

 

TRIPERSKI OSVRTPoštovani članovi vrle nam udruge želim vam predočiti kratak osvrt na netom održanu 27. po redu natjecateljsku triperijadu održanu u Marčeljima 2. travnja u konobi "Timun".
U lijepom ambijentu konobe "Timun" okupilo se malo društvance tripera i domaćih lokalnih tripoljubaca. Brojčano manja ali zato ne slabija dapače, intimna atmosfera triperijade protegla se do kasno u noć.
Glavni akteri gastro nadmentanja bili su: kuhar Tomo s pomoćnikom Goranom i kuhar Mario s pomoćnicom Sanjom. Pedesetak kilograma tripica krčkalo se u njihovim loncima. Nakon blagovanja triperi su glasovali i rezultat je bio: TOMO 7,75 - MARIO 6,84. Tomo je drugim nastupom (kuhao u Ravnoj gori) i drugom pobjedom skočio na drugo mjesto naše tablice kuhara i puše za vrat nedodirljivom Kreši koji imat tri pobjede iz tri nastupa. Pojedinačno Tomine tripice 7,75 imaju peti najbolji rezultat do sada.

Naš pobjednički pehar od ove triperijade teži je za koju kilu jer je na njemu zabljesnulo dodatno prošireno postolje na koje će se lijepiti pobjednici triperijada. Postolje je od maslinovog drveta starog preko tisuću godina, a možda i koju godinu više jer tada nisu vodili precizne evidencije. Naš triper maratonac i kuhar Chudo pobrinuo se i nabavio ovaj dodatak za naš prelazni pehar. Hvala mu na tome, možda dobije cugu od udruge :!
Voditelj programa Ševac od ove triperijade pametniji je za još jednu vještinu a to je čitanje klinastog pisma. Predsjednik je naučio pisati klinastim pismom, a naš član Munja bio je ko "omađijan" te se pobrinuo za poklon pakete kuharima i pomoćnicima. Bravo Munja!
Pozdrav i Lidiji Percan i galebovima koja je bila više puta spomenuta pjesmom "Dođi u Pulu".
Također veliki pozdrav "Domprojektu" i hvala našem triperu Mladenu Štefancu - Čombeu koji ne jede tripice, ali je stalno tu negdje i koji je sudjelovao u organizaciji ove triperijade
Naš poeta Brule imao je kratki intermezzo i poručio nam nekoliko stihova poezije koja je totalna suprotnost dosadašnjoj i ide nekako ovako:
Sve vas volim, volim vas sve.
?!!?!?!?
(where is old Brule?)
Na kraju hvala svima koji ste došli, hvala onima koji su htjeli doći ali nisu mogli i hvala svima koji ovo čitaju. Uskoro nove aktivnosti na temu "Proljeće je a u nama nemir......"
Pogledajte nove fotke i pratite vijesti i do skorog tripanja pozdravlja vas

Worf.


10.4.2011.--------------------------

 

 

TRIPERSKI APERKAT

Poštovani članovi tripoljupci te ljubitelji stare antičke sportske igre odnosno boksa pozdravljam Vas u ime vodstva udruge Tripera i želim skrenuti pozornost na netom održanu triperijadu koja je bila pun pogodak.

Još od početaka civilizacije poznate su borbe ljudi šakama radi dokazivanja premoći i snage, otprilike negdje u isto vrijeme netko je odlučio tripice prokuhati i probati. Nekoliko tisuća godina kasnije te dvije naoko nespojive stvari spojile su se u jednu prekrasnu gastronomsko-sportsku večer u bivšoj Industrijskoj ulici ,u restroranu boksačkog kluba „Rijeka“.

26. po redu natjecateljska triperijada pružila nam je u gastronomskom smislu dvoboj dvaju kuhara, kuhar Dragan inače kuhar u restoranu boksačkog kluba, protiv kuhara Fileta člana tripera iz Vrbnika.

Borba je bila žestoka, neizvjesna te je na kraju trijumfirala je više nego dobrim, usudio bih se čak reči odličnim tripicama, na naše veliko zadovoljstvo.

Već duže vrijeme nije bilo tako dobrih tripica u oba lonca, te iako su ukusi različiti svi se slažu da su tripice u oba lonca bile neizvjesne. I tako na bodove bez knock outa u drugoj rundi pobjedio je naš kuhar File dobivši ocjenu 7,9 za svoje tripe (što je treći najbolji rezultat u povjesti triperijada).

Kugar Dragan je dobio ocjenu 6,74 koja spada isto u kategoriju boljih tripica do sada. Pomoćnici ovim borcima bili su Felker (File) i Tomo (Dragan).

Paralelno sa triperijadom u dvorani boksačkog kluba bilo je isto tako zanimljivo. Nakon sparinga mlađih polaznika boksačkog kluba na red su došli i neki triperi koji su se okušali u dvije runde po 90 sekundi. Da ne nabrajam evo samo nekoliko sudionika Nikola sa Raba protiv protivnika sa Paga, Antonio protiv Ninota, Nino protiv Berota iz Vrbnika...

Nećemo pisati tko je bio pobjednik jer su pobjedili svi. Triperi su opet dokazali da u ova teška recesijska vremena ne treba puno da bi se udrilo brige na veselje. Tone i tone tripica i tone i tone dobrih vibracija, poruka je koju mi odašiljemo i prelaskom na digitalni signal nadam se da će nas prepoznati u svakom kutu lijepe naše.

Do sljedećeg susreta pratite nas na našoj web stranici.

Worf out.31.1.2011.--------------------------

 

 

ANTI HALLOWEEN TRIPE

Poštovana braćo i sestre tripoljupci, evo javljam se nakon duže stanke uzrokovane razno raznim čimbenicima koje ne bih nabrajao da vas sad ne gnjavim. Razlog ovog javljanja je osvrt na 25. triperijadu održanu 30. listopada 2010. godine u restoranu Iva ili Pinochio, na Orehovici.

Ovog puta snage u kuhanju tripica odmjerili su naši kuhari iz 111. brigade Nikica i njegov pomoćnik Bedžeti protiv kuharica restorana Iva gđe. Branke i pomoćnice Sandre.

Prostor restorana Iva već je dobro poznat svim triperima jer smo se ovdije nalazili već nekoliko puta. Međutim ovoga puta nije bio popunjen kao inače. Da li je tome uzrok recesilja ili Noć vještica? No to nije umanjilo raspoloženje među triperima. Naša glazbeno-scenska atrakcija večeri bila je grupa (duo) The Rat Singers točnije Neda i Volf. Neobična mješavina samoglasnika i „kitovskog glasanja“ u pozadini bila je apsolutni hit i svi su bili oduševljeni.

U sklopi triperijade bili je i mala humanitarna akcija u organizaciji košarkaškog kluba FSV kojeg vodi Siniša Kuharić. Zanimljivo kod ovog kluba je to što se financira sakupljanjem pvc boca, elektroničkim otpadom ili starim papirom. Triperi su bili zamoljeni da donesu ponešto od ovoga, pa je možda nekoga začudilo što li to hrpa plastičnih boca radi isped ulaza u restoran. Inače klub radi s djecom, djecom sa poteškoćama i sa starijim osobama, a naša skromna donacija ići će za neke od njihovih humanitarnih projekata. U sklopu toga su bile prodavane krafne, a sredstva prikupljena njihovom prodajom također su namijenjena za te humanitarne akcije.

Voditelj Ševac bio je kao i obično na visini zadatka. On i njegov mikrofon vodili su nas kroz tematsku večer ukrašavajući je raznim komentarima, dosjetkama i pošalicama. Bravo Šeki!!!!

Kuhari su kuhali, kuhali, kuhali, kuhali i skuhali. Pitate se zašto toliko „kuhali“ u rečenici? Pa eto ovako. Službeni početak triperijade bio je u 17:45, a tripe su se pojavile na stolu u 21 sat. Morate priznati da period od preko tri sata čekanja kod nekih ljudi izaziva nelagodu pa i nervozu. Ne mogu se oteti dojmu da je sve to predugo potrajalo. Ili triperijada mora početi kasnije pa da se ne čeka više od sat vremena, ili kuhari moraju doći ranije tako da spreme tripe do početka triperijade. U svakom slučaju ovo se ne bi trebalo ponoviti. Moje skromno mišljenje da tripe treba objedovati u periodu između 19 i 20 sati, a ne kasnije. A tripe!? E pa pobjednik i kuhar mjeseca je Nikica koji je sa pomoćnikom Bedžetijem ovoga puta dobio ocjenu 6,18. Kuharice Branka i Sandra ocjenjene su sa 4,79 što je nažalost najslabija ocjena dodjeljena tripicama na našim triperijadama od kada ih ocjenjujemo. Pobjedničke tripe iako pobjedničke ne nalaze se među prvih dvadeset najbolje ocjenjenih tripa. No što je tu je, dečki i cure bit će bolje drugi put!!!

Još na kraju, zbog velikog broja pritužbi, moram se osvrnuti na lošu kvalitetu krafni i kruha služenog tijekom večere. Izgleda da su se kruh i krafne uklopile u „loš dan“ kuhara.

Bilo kako bilo društvo se smijalo i zabavljalo zahvaljujući The Rat Singersima, pa sve u svemu ocjena je prolazna. Tripamo dalje a sljedeća naša triperijada biti će revijalna, humanitarnog karaktera u suradnji sa već prije spomenutim košarkaškim klubom FSV i njegovim predsjednikom Sinišom Kuharićem. Sve informacije dobit će te na našoj web stranici.

Worf out!3.10.2010.--------------------------

 

 

 

SKUPŠTINA KLUBA LJUBITELJA TRIPICA 2010.

Dragi naši tripoljupci nakon duže stanke eto da malo i ja nešto napišem za našu web stranicu. Osvrt je to na sinoć održanu skupštinu tripera koja se održala u caffe baru Luizijana.

S obzirom da je to bio drugi pokušaj održavanja skupštine unutar osam dana, jako sam zadovoljan sa rezultatima! Od 462 registrirana člana tripera, skupštini je nazočilo njih 12 (znači manje od 3%). Događaj je sam po sebi bio nebitan, odlučivalo se samo o rukovodstvu udruge i o običnoj sitnici tko će biti novi predsjednik.

Nakon što se tražila stolica više za dupkom ispunjenu prostoriju počeli smo sa sastankom, tj. skupštinom.

Da ne dužim novi – stari predsjednik, izabran jednoglasno je: Jerko Crnković - Jere. Novi – stari tajnik, izabran jednoglasno je: Damir Petrc. Novi – stari potpredsjednik, izbaran dvotrećinskom većinom je: Leo Živković. Protukandidat za mjesto potpredsjednika na vlastiti prijedlog bio je Aleksandar Gojković – Aco.

O onome o čemu se pričalo osim samog izbora rukovodstva nema smisla previše ovdje nabrajati jer to ionako mali broj ljudi čita. Mislim da će na prvoj sljedećoj natjecateljskoj triperijadi naš glasnogovornik imati jedan petnaestominutni uvod gdje će vam pročitati odluke i smjernice rukovodstva udruge u sljedeće dvije godine, koliko traje sadašnji mandat.

Hvala svima koji su iskoristili jučerašnju priliku i došli na mjesto gdje su mogli izreći sve svoje prijedloge i kritike u svrhu postizanja što bolje udruge na korist svih nas zaljubljenika u tripe.

Ljeto je počelo, a triperi imaju puno planova za svoje članove, zato redovito pratite našu web stranicu da bi ste bili pravovremeno obaviješteni o sljedećim akcijama.

Pozdrav Worf


9.07.2010.--------------------------

 


TAM TAM TRIPE

Uz veliku i svekoliku, pače vrlu ispriku glede kašnjenja moje kolumne, ipak Vam se obraćam dragi tripoljupci kratkim osvrtom na zadnju triperijadu, koja se održala u restoranu ''Trsatika'' pogađate na Trsatu.

U Božićnom raspoloženju, dan nakon što je naš grad u potpunosti prekrio snijeg i to nakon dobrih dvadeset godina, triperi su održali svoju posljednju triperijadu u 2009-toj.

Veliki prostor restorana ''Trsatika'' ispunilo je malo manje od stotinjak ljubitelja veličanstvene hrane. Svi nazočni mogli su doslovno do mile volje uživati u tripicama koje je za tu prigodu pripremio naš već provjereni i visoko rangirani kuhar Antonio. Antonio je pripremio 60-tak kilograma tripica u tri lonca, a u tom velikom poslu pomagali su mu i pomoćnici Papo, Ruki i Šoja. Kako je ovoga puta bio samo jedan kuhar, nismo ocjenivali tripice i djelili medalje. No Antonio je dobio sve pohvale za svoju izvedbu.

Uživanje u tripicama i ovaj put nije prošlo bez glazbene kulise. Performans na bongo bubnjevima izveo je Cayman uz pratnju D.J.-a ???????? I dok su triperi tripali, Cayman je bubnjao, čak se i zaplesalo. U pauzi mikrofon je preuzeo naš poeta i izveo jedan haiku na brzinu!

U dupe Vas j***m,

J***m Vas u dupe.

U dupe Vas j***m

Da Vas j***m u dupe!

Sve u svemu prekrasna noć na Trsatu uz snježni ugođaj. Mnogi su nazebli stojeći vani i pušeći cigarete, ali gušti su gušti i što se tu može.

Što se sve u međuvremenu dogodilo? A što da vam kažem. Pokvario mi se kompjuter, ali uz pomoć TRIPCOM servisa promptno je popravljen pa eto ja mogu pisati po njemu. (Hvala presidente)

Na žalost Ferengije nisu pobijedili na izborima, ali ipak imamo novog predsjednika republike.

Maškarano ludilo polako zahvaća okolicu i grad, pa eto koristim ovu prigodu da najavim sljedeću triperijadu koja će se najvjerojatnije dogoditi sredinom veljače, prije početka Korizme, kada triperi već tradicionalno ''čiste'' organizam od toksina nakupljenih tijekom prošle godine.

Do sljedećeg susreta veseli i zdravi bili, tripe jeli pivu pili!!!!!!!!

Worf out.


24.01.2010.--------------------------

 


PET JE LET VEĆ PASALO

PET GODINA TRIPERA

Triperska obljetnica točnije peti rođendan tripera, prošla je u svečarskom duhu, onako kako i treba; uz pjesmu, pijaču i naravno tripe! Za ovu prigodu odabrali smo prostor (najveći do sada), dvoranu hotela Neboder i u nju smjestili 200-tinjak tripera i 100-tinjak njihovih simpatizera.
. . . Po prvi puta nagurali smo u kuhinju čak trojicu kuhara i dali im u ruke ni manje ni više nego 97 kilograma tripa. Kuhari Dado, Marin i Johnny imali su pune ruke posla. Pa je tako za ispomoć Dado uzeo Sonju i Sanju, Marin Suprugu i Dadota, a Johnny Galjota i Šacvija.
Ne treba vas čuditi da su kuhari od toga napravili oko 500-tinjak porcija. Tripica je bilo za svih, a i repete su bile svima osigurane, čak je bilo i za doma uzet'. Program je dodatno začinio Dule i grupa Bonaca, koji su započeli svirku otpjevavši "Happy Birthday To Triperi".
Organizaciji ove slavljeničke triperijade pristupilo se ozbiljno i studiozno. Organizirana je uz pomoć: Grada Rijeke, Dom Projekta, SEM d.o.o., Gumi Servisa, Zadarkomerca i našeg medijskog sponzora Radija Trsat.
. . . Cijeli događaj imao je i humanitarni karakter, gdje se prikupljala pomoć za liječenje malog Roka.
. . . Dodatne informacije i vijesti kao i dojmove te nadasve fotografije ove triperijade vidjet ćete uskoro na našoj web stranici.

Stay tuned.

Worf

23.10.2009.--------------------------

 


NA KRAJU PRVE 'PETOLJETKE'

PET GODINA TRIPERA

Putovanje koje je započelo 4. listopada 2004. godine u konobi ''Frankopan'' na Trsatu, traje eto već punih pet godina, odnosno 60 mjeseci iliti 1828 dana.
Klub ljubitelja tripica - Rijeka ili skraćeno TRIPERI, na prvoj triperijadi pojeli su za današnje prilike skromnih 15kg tripica. Taj broj rastao je svaku triperijadu i danas nakon održanih više od 30 triperijada, Triperi mogu sa ponosom izjaviti da su u prvih pet godina pojeli ukupno tonu i pol tripica!
Isto tako broj članova udruge rastao je i danas udruga broji preko 400 članova. Današnji standardi naše udruge iziskuju barem 60-tak kg tripica po triperijadi i prostor gdje se može nagurati između 150 do 200 Tripera.


Osim održavanja natjecateljskih triperijada, naša udruga izašla je iz okvira primorsko-goranske županije održavajući ''revijalne'' triperijade diljem Lijepe naše. Posebno bi istaknuo gostovanja u Zagrebu, Baški na Krku i Vrgorcu.
Širenjem udruge počela je i medijska popraćenost pa bilježimo prisutnost u svim medijima bilo pisanim ili elektronskim a Radio Trsat postaje naš medijski pokrovitelj.
U ovih pet godina radili smo na tome da unaprijedimo naš program i da uživanje u ovom vrhunskom jelu svima nama bude što ugodnije. Kuhari koji se natječu u našim dvobojima trude se da tripe koje pripreme osvoje vaša nepca. Već neko vrijeme brinemo se i za atmosferu prilikom blagovanja, pa je na triperijadama prisutna i glazbena pratnja i to uživo!
Za peti rođendan pripremili smo Vam jedan svečani program koji će začiniti Duško Jeličić i njegova grupa Bonaca. Po prvi put kuhat će odjednom troje kuhara: Johnny, Marin i Dado. Kako smo željeli izbjegnuti tenzije među kuharima, ova triperijada ne će biti natjecateljska nego slavljenička, a pripremat će se oko 80-tak kg tripica.


Uz sve to ne treba zaboraviti i na jednu humanitarnu akciju na koju skrećemo pozornost. Kako bi spojili ugodno s korisnim članovi se u odnosu na prošle Triperijade na prijavi odriču po jednog pića čija uplata ide za malog Roka kao i repeta Tripa u manjim količinama.


Kao i obično sve o udruzi, njezinom radu i događanjima koji predstoje pročitajte na www.triperi.net


Veselimo se zajedničkom druženju na kraju prve ''petoljetke'' u kojoj smo udrugu podigli na noge. Za sljedeću petoljetku planiramo triperijadu na Mjesecu samo da NASA tamo pronađe vodu.


Veseli i zdravi bili, tripe jeli i puno pili!

Worf


12.10.2009.--------------------------

 

 

PIRATE-TRIPES

XX po redu natjecateljska triperijada je sada za nama. Ispričavamo se zbog dvotjednog vremenskog odmaka, ali bio je nužan da bi se sredili dojmovi.
Gusari su poharali Bakar grad i na rivi odtripali šezdesetak kilograma ukusnih tripa. Skupilo se tu poveće društvance koje je pod prijetnjom kiše hrabro postavilo stolove na terasu ispred hotela Jadran u Bakru.
Triperi su za glazbenu kulisu pozvali provjereme majstore ''Pontiacse'' ali zbog toga što im nije pripremljen razglas onakav kakav je bio dogovoren, njihov nastup bio je onemogućen. Ovim putem dečkima iz benda isprike na uzaludnom dolasku.
Za tripice i njihovo pripremanje zaduženi su bili triperi-kuhari: Sa Trsata Dado s pomoćnikom Markom (Slany), a na drugoj strani sa Turnića Bembo s pomoćnikom Ronkom.
Program je započeo voditi tada još u službi, čitaj (ostavci) naš glasnogovornik brko bez brkova Ševac.
Večer je obilovala događanjima od kojih izdvajamo tombolu i potezanje konopa.
Nakon što su naši sponzori podijelili jedanaest nagrada za tombolu, pristupilo se izvlačenju ždrijeba za potezanje konopa.
Sudjelovalo je pet ekipa. Dvije ekipe su morale ići u kvalifikacije, a tri su bile izvučene direktno u polufinale.

Evo rezultata:

Kvalifikacije: ZNG - KIRCI (2:1)

Polufinale: ZNG - VRBNIK (0:2)
KARCINOM - PIMPILINIĆ (0:2)

Finale: VRBNIK - PIMPILINIĆ (1:2)

Pobjednička ekipa PIMPILINIĆA težila je samo pola tone u sastavu:
Čubi 105kg, Sike 92,6 kg, Nikola 101 kg, Jole 90 kg i Dugi 115kg.
Čestitamo pobjednicima!

I da završimo s tripicama, koje su bile glavni razlog okupljanja. Pobijedio je Dado (lonac B) s prosječnom ocjenom 6,98. Srebrni kuhar mjeseca bio je Bembo koji je u svom drugom nastupu prvi put osjetio poraz i to sa ocjenom 6,50. Kuhari su imali prilikom dodjele medalja i pehara priliku obratiti se prisutnima što je Bembo dobro iskoristio i u petnaest minutnom monologu objasnio nam kako se osjeća i šta misli o životu uopće.

Čestitamo obojici kuhara i njihovim pomoćnicima!
Pozdravljamo i našeg glasnogovornika Ševca, koji nam je tijekom tjedna telefonski davao podršku, a onda nas napustio za vrijeme triperijade dajući po tko zna koji put te večeri ostavku.

Sada slijedi ljetna pauza što se tiče natjecateljskih triperijada, no zato počinje sezona revijalnih triperijada, od kojih je prva već u ovom mjesecu lipnju.

Stoga redovito posjećujte našu stranicu i biti ćete pravovremeno obaviješteni.

Worf out!


6.6.2009.--------------------------

 

 

 

SVINJSKA GRIPA U EUROPI!!!

VIRUS SVINJSKE GRIPE


Dragi naši tripoljupci sigurno ste ovih dana čuli za pojam svinjska gripa, novi virus koji je u Meksiku do sada odnio preko 100 života. U Sjedinjenim Američim državama raste broj oboljelih, a evo potvrđeni su i prvi slučajevi u Europi, točnije u Španjolskoj, a još se čekaju nalazi jedne oboljele u Francuskoj, a i dvije osobe su u Škotskoj primljene u bolnicu nakon što su se osjećali loše po povratku iz Meksika.

Pretpostavlja se da je meksičko selo,čiji su stanovnici bili zaraženi gripom u veljači, prva zajednica otkuda se svinjska gripa proširila u svijet.

Nije sasvim jasno je li bila riječ o svinjskoj gripi, no meksička vlada izrazila je sumnje u pogledu prvobitne dijagnoze da se radi o tipičnom H2N3 virusu gripe, jer je jedini uzorak koji je poslan u SAD na testiranje o svinjskoj gripi pokazao pozitivne rezultate.

Virus napada populaciju najaktivnije životne dobi, ne napada malu djecu i ljude starije od 45 godina. Virus je kombinacija svinjske, ptičje i ljudske gripe.

Zanimljivo je da nema detaljnih znanstvenih opisa tog virusa. Nema prikaza koji bi zanimao svakog laika koji se pita - kako je moguće da virus triju vrsta gripe mutira u nešto novo. Nema podataka o njegovu podrijetlu, kod koga se i kako prvi pojavio, koliko je termostabilan (ili labilan) i slično. U Meksiku je sveopća karantena, vlasti su ljudima raznih stručnih profila, od policajaca do liječnika dali 'odriješene ruke' za neovlašteno upadanje u kuće i stanove, za zatvaranje u karantenu svakoga tko je sumnjiv, znači bez obzira je li mu tzv. svinjska gripa dijagnosticirana ili nije.

Novinar iz Mexico Cityja tvrdi da je jedan od vodećih UN-ovih znanstvenika pronašao određene zajedničke crte, odnosno slične načine prenošenja virusa svinjske gripe s virusom ebole te virusom HIV-a/AIDS-a, koje upućuju da su genetski modificirani kako bi postali vojno-biološko oružje.

Taj UN-ov znanstvenik je uvjeren da su i virus svinjske gripe, A-H1N1, i virusi ebole i HIV-a ustvari vojno-biološka oružja.

Kao dokaz navode da je uobičajen slijed događaja da virus gripe pređe sa svinje na čovjeka, a u ovom slučaju to se nije dogodilo jer među svinjama nije zabilježena zaraza virusom A-H1N1. Nadalje, virus A-H1N1 se sastoji dijelom od gena američkih svinja, dijelom od sojeva ljudske i ptičje gripe te gena virusa euroazijske svinjske gripe.

Američki predsjednik Barack Obama bio je također blizu virusu - 16. travnja je u Ciudad de Mexicu posjetio muzej antropologije, gdje ga je dočekao uvaženi arheolog Felipe Solis. Rukovali su se i sljedeći dan Solis je umro od svinjske gripe. Obama bi, da se zarazio, već pokazao simptome

Zasad nema mjesta strahu i panici, a naš zdravstveni sustav potpuno je spreman suočiti se s pandemijom virusa svinjske gripe dođe li do njegova širenja u Europi, rekao je danas ministar zdravstva dr. Darko Milinović.

Oboljeli u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama imaju blaže simptome i uglavnom se oporavljaju

Osnovano je i posebno Povjerenstvo koje će 24 sata biti u pripravnosti i, bude li trebalo, aktivirati Nacionalni plan za krizno pandemijsko stanje iz 2007. kada je prijetila opasnost pandemije ptičje gripe. Hrvatska je ranije osigurala 460.000 doza antivirusnih lijekova, tamifula i relenze, a prema Milinovićevim riječima, u kontaktu su s farmaceutskom industrijom za dodatnih 100.000 doza antivirusnih lijekova.

Srećom svinjske tripe nisu na našem jelovniku pa nema frke za tripere, a što se tiče gripe, najbolje se dobro napit’ jer bebe virus ne napada, a kaže se pijance i djecu Bog čuva!!

Worf out.


29.4.2009.--------------------------

 

 

 

TITANICOV ODLAZAK U LEGENDU


Na današnji dan 14. travnja 1912. godine točno u 23:40h, najluksuzniji i najveći brod svojeg vremena, na svom prvom prekooceanskom putovanju u New York udario je u santu leda. Sve što se kasnije događao su sljedećih 160 minuta ušlo je u legendu.
Sve je počelo 1907. godine kada su Bruce Ismay, predsjednik ''White Star Linea'' i James Pierrie, predsjednik brodogradilišta ''Harland & Wolff'', dogovorili gradnju največeg i najluksuznijeg broda do tada, kao odgovor ''Cunard Lineu'' kompaniji koja je sa svojim brodovima ''Lusitanijom'' i ''Mauretanijom'' imala primat na transatlanskim putovanjima.
Godinu dana kasnije odobren je konstrukcijski plan za brodove ''Olympic -klase''. Brodove od oko 45000 BRT-a i dužine oko 270 metara, a za glavnog konstruktora odabran je Thomas Andrews. Brodovi su prema redosljedu gradnje dobili imena: Olympic, Titanic i Gigantic.
Točno tri godine od početka gradnje 31. ožujka1912. radovi na Titanicu bili su završeni. Brod je bio veličanstven: dužina mu je iznosila 269 metara a širina 28 metara, visina od kobilice do komandnog mosta iznosila 32 metra a do vrha njegovih četiriju dimnjaka - 56 metara. Njegova težina iznosila je 52300 tona, vodena istisnina 60000 tona, a dubina gaza 10,5 metara. Njegova tri pogonska propelera pokretala je kombinacija jedne niskotlačne turbine (srednji propeler), a dva bočna propelera pokretala su po dva četverocilindrična klipna parna stroja. Ta kombinacija razvijala je snagu do 51500 KS. Maksimalna brzina iznosila je 25 čvorova.
Za svoje prvo ( i jedino) putovanje, ili sedmodnevnu plovidbu na brod je smješten tovar težine oko 560 tona. Izdvajamo sa liste: 33 tone svježeg mesa, 40000 jaja, 40 tona krumpira, 5 tona šećera, 500 kg čaja, 250 bačvi brašna, 5 tona povrća, oko 6750 litara mlijeka, 15000 boca mineralne vode, 20000 boca piva, 1500 litara vina i 850 boca žestice. Uz to bilo je utovareno i 5892 tone ugljena.
Na brodu je 10. travnja 1912. na polasku bilo ukupno 2227 ljudi od toga 1324 putnika i 903 člana posade.
U nedjelju 15. travnja 1912. godine u 2:20 Titanic je potonuo odnjevši sa sobom 1522 života.

Eto prošlo je 97 godina od te tragedije a zahvaljujući filmovima, što igranim što dokumentarnim sjećanja na to još su svježa. Titanic možda nije najveća pomorska tragedija, ali je zasigurno najpoznatija, do te mjere da je postala legendom.

Worf out.


14.4.2009.--------------------------

 

 

 

Proljetno trip - ludilo


Gloria...G.L.O.R.I.A....kako već pjeva Van Morrison, orilo se restoranom ''Trsatika'' ove subote 28. ožujka 2009. Rokerski štimung do jaja! ''Pontiacs-i'' su totalno razvalili prostor svojim zvukom i raspametili stotinjak tripera koji su skakutali i plesali u ritmu rock 'n' rolla.

Čekajte malo, to nije bio koncert grupe ''Pontiacs'' već 19. po redu triperijada. Jeste li sigurni? Nije li to bila večer tombole u umirovljeničkom klubu Trsat? Ili možda dodjela zlatnih odličja našim vrlim šetačima na relaciji Zagreb - Rijeka.

Oprostite malo sam se zbunio. Kad malo bolje razmislim sve ovo nabrojano dogodilo se na triperijadi. Izuzetno bogat program kakav još do sada nismo vidjeli, vodio je naš glasnogovornik, vrlo osebujno kao i svaki put.

Kuhari koji su se natjecali tu večer bili su (175) Johnny i pomoćnik Šacvi te (160) Sale i pomoćnik Nosko. Šezdesetak tripica podjeljeno u dva lonca krčkalo se satima u kuhinji restorana ''Trsatika'' dok je glasnogovornik na javio glazbene zvijezde večeri, grupu ''Pontiacs''. Dečki su izvrsno prezentirali autentični rock zvuk šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Nakon seta od nekoliko pjesama na red je došla po prvi puta na triperijadama, tombola. Nekoliko sponzora bilo je zaslužno da se tombola održi a to su:

 

Mesnice FUĆAK

Restoran MUL, Baška

Mala krčma SKALINADA, Volosko

Konoba BRAJDA, Brajdica, Sušak

Vinska konoba, FRAJONA

Caffe ROZI BAR

 

Tombolu je vodio glasnogovornik, a hostesa koja je izvlačila brojeve bio je Galjo.

Nakon podjeljenih poklona i još malo glazbe pristupilo se blagovanju tripa. Tripe su bile ok, međutim ocjene su ovoga puta bile malo manje. Valjda su ljudi poneseni atmosferom manje obraćali pozornost na glasovanje ili su jednostavno i od tripa tražili ''ono nešto više''. Tako da je pobjednik Sale dobio za svoje tripe ocjenu 6,65 što ga stavlja na 9. mjesto naše rang liste kuhara (14. po kvaliteti tripica), a njegov protivnik Johnny dobio je ocjenu 5.38 dovoljnu za 26. mjesto rang liste kuhara (26. i po kvaliteti tripica). Shodno takvim ocjenama prosječna ocjena same triperijade je 6,01 pa tako ta triperijada pada na 12. mjesto, što se po atmosferi ne bi nikako moglo reći.

Prije nego li se Pontiacsi zasvirali zadnji set pjesama, predsjednik je uručio našim šetačima na relaciji Zagreb - Rijeka zlatne medalje i prigodne poklone. Petrc i Sandi bili su i više nego iznenađeni.

Sve u svemu jako jako dobra večer za sve prisutne. Prostor je za 10, i rado bi se još koji put okupili tamo. Pogotovo u toplije vrijeme kad bi se i terasa mogla koristiti. Ja sam se najeo i naplesao i super proveo, a nadam se nisam bio jedini.

Do sljedeće jubilarne dvadesete triperijade pozdravlja Vas Worf.


1.4.2009.--------------------------

 

 

 

 

OSVRT NA ŠETNJU PRIRODOM

ROLERI

''Četvoro prijatelja, u četiri dana, od bana do bana. Itd,itd, bla bla...''

Ovih dana više puta čuli smo ovakve najave i vijesti o pothvatu naših šetača. Međutim nebio ja Worf ako i ja tako počnem svoju kolumnu. Pitate se Zašto?

Pa, evo zašto.

Istina bog, nazvana ''četvorka'' nazvana je četvotkom jer ih je u početku bilo toliko. Ali priča ide drugačije.

Na stratu nije ih bilo četvoro nego pet. Pridružila im se naknadno šetačica Ana Podnar. Naporno cjelodnevno marširanje izmučilo je šetačicu Anu do te mjere da je nakon četrdesetak kilometara morala odustati. Prvog dana marša ekipa se zaustavila u Jastrebarskom, ''Kod Lojzeka'' da bi se okrijepili i objedovali.....pogađate što? Pa naravno, tripice! Nakon toga naša četvorka se počinje lagano razdvajati. Sandi i Petrc odmakli su Tici i Jeretu toliko dasu navečer prvoga dana imali oko dva sata hoda prednosti.

Ujutro su Sandi i Petrc pričekali da ih zaostali dvojac sustigne pa su zajedno krenuli put Severina na Kupi. Tijekom dana postalo je jasno da Jere neće izdržati zbog velikog broja žuljeva. Napokon (mnogi bi puno ranije: vidi sliku na forumu) u Vukovoj Gorici Jere odustaje, a sa njim i Tica kojem je povrijeđeno koljeno počelo stvarati velike probleme. I tako naša ''četvorka'' koja je desetkovana u ''dvojac'' spava u Severinu kod tete Božice.

Nakon Severina u meni je bilo jasno da je sve gotovo i da će dečki uspijeti došetati do Rijeke. Doduše dečki su bili uvjereni 100% i prije. Po dolasku u Delnice prespavali su u hotelu Risnjak.

Zahvaljujući medijima, našem forumu i facebooku, za ovaj marš saznao je i Matija Vrkić, pa se našim dečkima pridružio u Delnicama da s njima odpješači posljednju etapu dionice. Krnji dvojac tako postaje ''trio''. Na Gornjem Jelenju ekipi se pridružio i naš fotograf Turbo pa je putem i fotkao naše šetače.

Na ulazu u Rijeku, ekipa se zaustavlja u ''Lujzi'' gdje ih dočekuje veliki broj prijatelja te nakon nekoliko piva svi zajedno uz pratnju Lovranske limene glazbe kreću put bana Jelečića.

Veseli zvuci limene glazbe, pljesak i oduševljenje prijatelja, obitelji šetača i novinara orilo se Trgom bana Jelačiča u trenutku kad su Sandi i Petrc izuli svoje walkersice i zakoračili u fontanu, čime je sibolično završen njihov marš.

Nakon foto sessiona, interwiewa i pokoju pjesmu, veselo društvo produžilo je do ''Tunela'' gdje se slavilo do sitnih sati.

E, sad se sigurno pitate:


1. Zašto su to učinili?

Zato jer su mislili da se to može.

2. Što su s time htjeli poručiti?

Ništa. ''Ne trebam ništa da ti objasnim sve...'' kako pjeva Sandi u svojoj pjesmi ''Cedulja''.
Kad čovjek nešto zamisli onda to može i ostvariti bez nekakve filozofije i bez nekog razloga, samo malo dobre volje.

3. Jeli im to trebalo?

Nije, ali je baš zato fora i full sam ponosan što sam im prijatelj.

4. Hoće li biti reprize?

Ne znam, ali poznavajući Vođu puta, ne bi se iznenadio kada bi dogodine krenuo u drugi pokušaj, u boljim cipelama naravno. Samo tada mislim da bi na startu bilo puno više šetača od četvoro.

 

Za kraj još jednom pozdravi našem neprežaljenom Luisu gdje god bio, ovo je njemu u spomen i podsjetnik svemu što je za nas bio i što nam je za života značio. Počivao u miru!


Pozdrav šetačima i svim tripoljubcima!!!!!!!
Worf out.

24.3.2009.--------------------------

 

 

 

4 ŠETAČA APOKALIPSE NA RELACIJI ZAGREB RIJEKA

ROLERI

Dragi naši tripoljupci i svi ostali ljubitelji ića pića te ljubitelji zdravog života i rekreacije. Četvorica naših članova na čelu sa predsjednikom i tajnikom odlučila se za hvale vrijedan pothvat a to je: PJEŠKE OD ZAGREBA DO RIJEKE u četiri dana.
Svrha ove akcije je skrenuti pozornost da život u 21. stoljeću ne mora značiti posao - kuća ( kauč i televizija). Za zdrav život i rekreaciju ne treba puno novaca već malo dobre volje i malo slobodnog vremena. Ovaj događaj iliti event, posvećen je nedavno tragično preminulom prijatelju Luisu Šokoti, koji je zajedno sa predsjednikom bio idejni začetnik ovog marša, a također je trebao biti i sudionik.
Osim predsjednika (čl.br. 111 Jere) i tajnika (čl.br. 136 Petrc) tu su još dva tripera (čl.br. 124 Tica) i (čl. br.389 Pinky). Naši šetači trebali bi propješačiti otprilike 45 do 50 km dnevno.

Evo njihove poruke:

"Ovim činom želimo poručiti da je ideja ostvariva ukoliko je volja dovoljno jaka. Kako smatramo da današnji način života, koji se većinu vremena provodi u sjedećem, ležećem ili pasivnom ponašanju koje se sastoji od buljenja u razne veličine prijenosnih i fiksnih ekrana, ima izravan utjecaj na slamanje bilo kakve volje za poduzimanjem bilo kakve stvarne, a ne virtualne akcije, odlučili smo ideju provesti u djelo izravnim činom šetnje od trga Bana Jelačića u Zagrebu do trga Bana Jelačića u Rijeci, kako bi, ne samo povezali ova dva grada na jednoj simboličnoj razini, već i potakli ljude na razmišljanje.

Ipak smo mi samo 4 obične individue, sa kojima se može poistovjetiti gotovo svaki Hrvat. Bez filozofije, bez teških i napornih priprema i dramatizacije, 4 prijatelja dobre volje željni druženja u prirodi . U čvrstoj namjeri stići od Bana do Bana u 4 dana."


Šetnja bi trebala slijediti plan:
20.03.2009 -Zagreb - Petrakovo brdo
21.03.2009 -Petrakovo brdo - Severin na Kupi
22.03.2009 -Severin na Kupi - Delnice
23.03.2009 - Delnice - Rijeka

A evo i kratke biografije naših tripera - šetača:Tonči Tićac - Tica, godina 36
Rođen u Rijeci. Zvanje brodostrojarski tehničar. Zanimanje (radi kao...), pomorac u stroju. Aktivan u više Riječkih Udruga. Član kluba ljubitelja Tripica 'Triperi'. Hobi oružje, povijest, priroda, čuvanje djeteta, održavanje vatre. Mladi otac jednogodišnjeg djeteta. Uputio se na put radi skretanja pažnje na stresan način života i povratka prirodi. Rutu posvećuje svom poginulom prijatelju Luisu Šokoti

Jerko Crnković - Jere, godina 35
Rođen u Rijeci. Zvanje električar, vatrogasac i programer za poslovne web aplikacije. Zanimanje (radi kao...), vatrogasac. Bivši pomorac. Aktivan u više riječkih udruga. Trenutno predsjednik kluba ljubitelja tripica 'Triperi'. Hobi informatika, filatelija, fotografija, nogomet, svemir, povijest, priroda... Oženjen i otac petomjesečnog djeteta. Uputio se na put radi skretanja pažnje na normalniji i prirodniji život s manje medija, živciranja, upliva glupih informacija , te žutog tiska koji zaglupljuje ljude . Skrećem pažnju da Triperi na svoju petu godišnjicu nemaju još svojih Lonaca. Više zabave, komunikacije među ljudima, povratka prirodi...
Rutu posvećuje svom poginulom prijatelju Luisu Šokoti , također članu našeg kluba , koji je trebao biti jedan od Šetača.

Sandi Bratonja - Pinky - godina 33
Rođen u Rijeci. Po zanimanju glazbenik , zaposlen u Kliničkom bolničkom centru Rijeka kao bolničar.Multiinstrumentalist ,trenutno djeluje kao basist sastava Urban & 4 , osnivač sastava " Sinteza".Član kluba ljubitelja tripica "Triperi" .Voli izazove i spontane akcije kao što je uostalom i ova prigoda.Oženjen je i otac dvoje djece. Sa basistom i prijateljem Luisom Šokotom , kojem posvećuje ovu rutu , svirao je u svojem prvom sastavu "MK2" .

Damir Petrc - godina 31
Rođen u Rijeci . Zvanje , trgovac , zaposlen u Kliničkom bolničkom Centru Rijeka kao bolničar.Aktivan u više riječkih udruga , trenutno tajnik i stjegonoša kluba ljubitelja tripica "Triperi".Strastveni zaljubljenik šetnje prirodom i pohoda po koncertima i festivalima kako strane , tako i domaće glazbene scene.Inače najpoznatiji riječki groupie i obilazitelj backstageova u potrazi za fotografijama i potpisima glazbenih zvijezda.Sretno rastavljen. Nema djece. Rutu posvećuje svom poginulom prijatelju Luisu Šokoti koji je trebao biti jedan od Šetača.


Od bana do bana,
Od fontane do fontane.
Rame uz rame,
Četiri šetača gaze.
I idu na duge staze,
Da riječ svoju ne pogaze.
Da pokažu da umiju,
Da se svi ne smiju.


p.s. Ispričavam se na ovom pjesničkom ispadu, klupskom poeti ni do gležnja znam. Ali eto odoliti mog'o nisam! Pozdrav od Worfa, tripera koji šeta po kući od frižidera do kauča!16.3.2009.--------------------------

 

 

 

NEDVOJBENO TONA

ROLERI

Dragi naši tripoljupci pala je prva tona tripica u naše trbuščiće. Zamišljam tonu tripa na jednom mjestu, koliko bi to zapravo velika hrpa bila? Recimo jedan kombi pun od vrha do dna tripicama.


Neću niti pomišljati da bih bio u stanju izračunati koliko se pri tom popilo alkohola, ali budite sigurni da je svaki pojedeni kilogram tripica u pravog tripera zaliven propisnom (popriličnom) količinom alkohola.

O.K. Vratimo se događaju koji se odigrao u subotu. Mjesto radnje je po prvi put Orehovica tj. restoran ''Iva''. Okupljenom mnoštvu od preko stotinjak nazočnih glazbenu kulisu priredio je bend ''7 nedvojbenih'' točnije njih petorica. Po prvi put na redovnoj triperijadi izostao je naš glasnogovornik Ševac, pa je ta dužnost pala na pleća našeg odveć prezauzetog predsjednika, ali on se hrabro odazvao i obavio zadatak. Kuhari Ante s pomoćnikom Krešom i Pulpa s pomoćnikom Franjom priredili su vrhunske tripice. Malo je nedostajalo da budu rekordno ocjenjene. Tripica je bilo dovoljno tako da su triperi mogli uživati i u repetama.

Finale večeri pored nastupa ''Nedvojbenih'' bilo je kada je Gonzo izveden pred okupljeno mnoštvo na bičevanje. Da da dobro ste pročitali na bičevanje. Posljedica je to Gonzova nedolična ponašanja na revijalnoj triperijadi u Crikvenici, kada je iz samo njemu znanih razloga bacio klubsku zastavu u more.

Predsjednik je sa VELIKIM zadovoljstvom prihvatio ulogu egzekutora i pošteno kaznio Gonza nebrojenim udarcima pojasem po leđima. Nadamo se samo da je naš novi-stari fotograf Turbo uhvatio taj trenutak.

Prije samog kraja donosimo Vam ekskluzivni interwiew koji je naš ''nožar'' Hrki obavio sa nekolicinom sugovornika.

Hrki: ...

Sugovornik#1: ....

Hrki: ....

Sugovornik #1: ...

Hrki: ...

Sugovornik #2: ...

Hrki: ...

Sugovornik #2:

Hrki: ...

Sugovornik#3: ...

Hrki: ...

Sugovornici #1,#2 i #3: ....

Hrki: ....

Interesantno i nadasve poučno. Nema šta.

Do neke druge prilike pozdravljam Vas i želim sve najbolje.

Worf out.7.10.2007.--------------------------

 

 

 

PUNAT za TRIPE !

Nije se neki dan boćalo na boćariji na Brajdi, nisu se ni briškula ni trešeta igrale a ipak su se punti dijelili i sve punte su odnjeli Krešo i njegove tradicionalno dobre tripice!!!!!!!

Povodom 25. obljetnice postojanja i rada boćarskog kluba Brajda održana je zakuska za članove na koju su pozvani i Triperi da svojim prisustvom i kulinarskim znanjem pripreme za sve prisutne tripice.

Za takvu obljetnicu red je bio da kuha naš najtrofejniji kuhar Krešo.

Već prilikom dogovaranja za kuhanje izjavio je da će ovo biti najbolje tripe do sada i po svemu sudeći nije pogriješio.

Tridesetak kilograma tripa, pretočeno u više od stotinjak porcija u dva lonca naš vrijedni kogo pripremao je nekoliko dana. Od pranja i čišćenja tripica u moru na plaži u Kostreni, pa preko njihova kuhanja i na kraju rezanja te završne obrade. Proces je to dug i zahtjevan pa iziskuje puno puno ljubavi i dobre volje da bi se obavio. Krešo je još jednom pokazao da je najbolji kuhar tripica na svijetu.

Sudeći po broju repeta po koje su ljudi stalno dolazili, za zakljućiti je da i među boćarima ima ''tripera''. Tripice su brzo planule a ljudi su siti i zadovoljni još dugo se družili do kasno u noć.

Naša 5. po redu revijalna triperijada bila je više nego uspješna. Osim Kreša treba reći da je još nekoliko tripera asistiralo, pa jedno veliko hvala Dugom koji je Krešu bio cijelo vrijeme desna ruka, te nadasve našem predsjedniku Jeretu pod čijom dirigentskom palicom nakon prolaznog neverina ovaj naš ''triperski brod'' ponovno sigurno plovi.

Hvala i Gonzu koji je bio službeni fotograf.

Zadovoljan sam i sretan da je i moja malenkost sudjelovala u ovome svemu nadam se da sam bio od neke koristi.

Hvala i gospodinu Poropatu koji je povezao nas tripere i boćarski klub ''Brajda''.

I što reći na kraju nego zovite nas opet !!!!!!!!!!

P.S. – ljudi moji dosta za sada, idem napokon (neki će reći OPET!?) na godišnji odmor

Worf out.


12.8.2007.--------------------------

 

 

 

KAD JAGANJCI UTIHNU


O kako je lijepo bilo biti sudionikom velike manifestacije ''Crna Ovca'' prošlog vikenda u Baški na otoku Krku. Osim ako niste ovca a osobito janje, ha ha. Za nas tripere to je bila treća po redu revijalna triperijada koja nas je za sada prikazala u najboljem svjetlu. Prvi put triperi su spremali janjeće tripice i to je bio pun pogodak! Naš najtrofejniji kuhar Krešo pripremio je 48 kg janjećih tripa, a njegov kolega Antonio 36 kg junećih. Neću vam pričati o ostalim događanjima na ''Crnoj Ovci'' jer vjerujte mi nisam puno od toga vidio.

Na štandu tripera prepoznatljivom po klubskoj zastavi, uz ugodne zvukove glazbe i profinjenog mirisa kuhanih tripica, okupilo se mnoštvo ljudi željnih dobre hrane. Reakcije ljudi koji su kušali tripice bile su fantastične. Kuhari su odradili svoj posao fenomenalno i svaka im čast. Triperi, oni koji to nisu i oni koji su to upravo tamo postali veselo su se družili do kasno u noć.

Neka me netko nadopuni jer kažem, nisam se micao od štanda sve dok nisu do mene doprli zvuci sa glavne bine koji su označili početak koncerta grupe Let 3. Tamo osim uživanja u koncertu, uz pomoć stjegonoše malo smo poradili na promoviranju udruge noseći zastavu tripera među okupljenim mnoštvom. Zastava se vijorila do te mjere da je već ljudima postala dosadna jer od nje nisu vidjeli letovce na stageu.

Nas dvadesetak tripera koji su koji su došli autobusom, negdje oko jedan sat ujutro istim smo se vratili u Rijeku. Čuli smo da se plesalo do jutra na našem malom štandu. Kažem ''plesalo'' jer se pojelo i popilo sve puno puno prije ''fajrunta''.

Sve u svemu izuzetno pozitivni dojmovi sa manifestacije koja promovira otočku janjetinu. Nadamo se i dogodine susretu sa svima vama ovcoljubcima. Za kraj lijepi pozdrav od tripera sa ručnikom oko vrata uz krilaticu:

Veseli i zdravi bili, tripe jeli i pivu pili!

Worf out.


21.5.2007.--------------------------

 

 

 

SINDIKAT TRIPERA

Poštovane dame i gospodo, ljubitelji tripica, dobre kapljice i dobrog društva, svekoliki puče dobrih vibracija te nadasve svi vi dobre volje i plemenitih ciljeva, lijepo Vas pozdravljam i želim Vam svako dobro!

Na ovome mjestu ukratko saznat ćete ono najosnovnije i najbitnije vezano uz naš i Vaš sindikat. Kao što Vam je vjerojatno poznato TRIPERI imaju svoj sindikat. Kako i zašto je nastao objasnit ću Vam ovdje.

Jednom davno na 5. triperijadi djelile su se tripice sa palentom. Za jednim od stolova sjedilo je jedno 7 - 8 članova udruge ljubitelja tripica sa uredno plaćenim članarinama za tu godinu i pravovremeno uplaćenim rezervacijama za istu triperjadu. U trenutku kada je konobarica došla do tog stola da podjeli pripadajuću im porciju tripica, stigla je obavijest da nema više palente. Članovima za tim stolom servirane su tripice bez palente. Razočaranje među članovima bilo je veliko i tada su sasvim slučajno udareni temelji sindikata koji je tada napisao proglas:


1. Mi se snažno zalažemo za to da se prijave za triperijadu zaključe i do nekoliko dana prije iste, zbog toga što želimo da se pripremi količina hrane dostatna za broj prijavljenih članova. A pod tim dostatna podrazumjevamo:

1 tanjur tripica iz lonca A
1 tanjur tripica iz lonca B
· 1 tanjur repeta lonca A
· 1 tanjur repeta lonca B
· (minimum na koji ćemo pristati je barem tanjur repeta iz pobjedničkog lonca!)

2. Smatramo da za sve članove moraju vrijediti ista pravila bez iznimke. Svi moraju dobiti ono što im pripada i ništa više! Konkretno ako se kao jelo poslužuju tripice s palentom, onda bi tripice s palentom morali dobiti svi članovi. Pogotovo ako se jelo ocjenjuje, a kuhar igra na kartu kombinacije tripe-palenta. Ako postoji neki organizacijsko-tehnički propust pa se desi da konkretno palente u jednom trenutku nestane, onda članovi koji su zakinuti za palentu imaju pravo na barem ispriku od strane nekog iz izvršnog odbora. Jer, priznat ćete, nije ugodno kada ti posluže tripice s palentom, bez palente, a ti gledaš nekoliko metara udaljen stol predsjednika i članova izvršnog odbora, gdje gle čuda, palente ima u izobilju i gdje svi zadovoljno i slasno blaguju. Čovjek se pita, jesmo li mi tu članovi 2. reda? Za nadat se da je propust nenamjeran i da se neće ponoviti.

3. Parmezana je kronično malo, i apeliramo da se nabavi više i da se podijeli po principu svima jedanko.

Nadamo se da će ovo naše priopćenje dospjeti do ušiju predsjednika i članova izvršnog odbora s ciljem poboljšanja organizacije budućih triperijada.

Nadamo se da nećemo kao članovi pasti u nemilost predsjedništva radi ukazivanja propusta, jer bi to samo iziskivalo nove sindikalne aktivnosti.

Garantiramo da ćemo zasada obuzdati naše radikalno krilo ''NOVA ZORA TRIPERA'', koje je već odaslalo nekoliko poruka u smjeru izvršnog odbora: ''TKO TU KOGA LAŽE!?''. ''DOLJE IZVRŠNI ODBOR!'', ''HOĆEMO PRIJEVREMENE IZBORE!'', ''NEĆE TO OSTATI NA TOME...DABOME!''

Ovim putem ispričavamo se ako smo nekog možda povrijedili ovim našim istupom, što zbog revoltiranosti što zbog alkohola, no namjera nam nije rušenje nego izgradnja.

MI SMO TU DA BI VI BILI BOLJI NA OPĆE ZADOVOLJSTVO!!!!!

Za kraj ne mogu vam uskratiti izjavu našeg najmanjeg i najmršavijeg člana TURBA, koji je izjavio da je ostao gladan.
Slikovito? Zar ne?


Dakle tada se tako pisalo, i od onda ne da više palente nije nedostajalo, više se nije ni kuhala!!!! Ha ha ha.

Sljedeći potez je bio da se neko iz sindikata infiltrira u izvršni odbor i da se svojom prisutnošću tamo bori za ''našu stvar''.

Moju malenkost zapala je dužnost logistike odnosno kupovine namirnica za potrebe kuhara. (Ovako sam mogao bitne strateške točke nadgledati). Neke stvari su odmah promjenjene - a to je parmezan! Znam da je akcija budimo kroativni, međutim priznajmo ovdje smo svi gurmani. Tako je umjesto Sirelinog ribanca, izbor pao na Grana Padano, koji je čak i jeftiniji u nabavi, a da se o ukusu i ne govori.

Izvršni odbor je u to vrijeme gubio kompas pa je u jednom trenutku i potpredsjednik dao ostavku, odlučio se baviti samo poezijom.

Predsjednik je imao skučen manevarski prostor pa je funkciju vršitelja dužnosti potpredsjednika do sljedeće skupštine povjerio meni.

(Vesela proslava i vatromet u sindikatu, predsjednik sindikata infiltrirao se na mjesto drugog čovjeka u udruzi!)

Sindikat je ojačao i broj članova mu se povećao. Npr. nema šanse da recimo zaglavite u Hitnom medicinskom traktu na Sušaku i da sretnete tripera koji ujedno nije i sindikalac. Sindikalac je na porti Riječkog KBC-a. Tehnička služba na Sušaku je skroz sindikalna. Ivex preko puta se malo dvoumi ali nas simpatizira. Ciottina, najbolja ulica u Rijeci je SINDIKALNA da SINDIKALNIJA nemože biti. A naše sjedište je na Patologiji na Sušaku. Slobodno mogu kazati da je i ''2-ja'' (čitaj: duja) sindikalna kantina.

Sljedila je skupština tripera na kojoj je sindikat pokupio najviše grammyja! Dobili smo grammy za potpredsjednika, grammy za stjegonošu i grammy za lončara! Sve sindikalac do sindikalca! Glasnogovornik inače zakleti antiunionist bio je zelen od srdžbe!

Sitne duše i judine škude prigovarali su kako sindikalni predsjednik ne može biti i potpredsjednik tripera, no kroz njih govori zavist i ljubomora pa ćemo im oprostiti.

Lagao bih kada nebi rekao da smo imali i sitnih problema u sindikatu. Montirani pokušaj puča nije uspio. Antisindikalisti su iskoristili plemeniti čin dobrovoljnog davanja krvi i neznamo još kako, ubacili zlo sjeme razdora među sindikat i jedno kratko vrijeme (radi se o satima) postojao je ''sindikat 2007'' s tendencijom da postane novi sindikat. Na forumu su antisindikalisti likovali, međutim iz te krize izašli smo jači, složniji i odlučniji!!!!!!!!!!

Jedini problem je što nitko ne plaća sindikalnu članarinu, ali nama novac nije u prvom planu. Mi smo dobrovoljci i sve što radimo radimo za Vas tripere, da nam svima bude bolje i da se ''oni gore'' ne zaigraju pa naprave kakvu diktatorsku pogrešku....

UNION OF THE TRIPES RULES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Worf out!
(potpredsjednik tripera & sindikalni predsjednik)

29.3.2007.--------------------------

 

 

 

GODIŠNJI ODMOR

Za nama je još jedna 11. po redu triperijada održana u Kostreni u konobi 'More' (Ronilački Klub). Poput svih dosadašnjih i ova je triperijada okupila velik broj tripera i njihovih prijatelja, tako da se na terasi ispred konobe 'More' okupilo više od 150 ljudi željnih dobre zabave i dobre hrane.

Kuhari Chuna (118) i Baja (276) u svojim loncima pripremili su 55 kilograma tripica uz još dosta začina i dodataka, kuhali su i nadmudrivali se do skoro 10 sati uvečer kada su poslužene prve porcije. Ovoga puta bolji je bio Chuna koji je od 67 glasačkih listića dobio prosječnu ocjenu 5.52. Drugoplasirani Baja dobio je ocjenu 5.04. Inače Chuni je ovo drugi nastup. Prvi put nastupio je davne 2004. na legendarnoj prvoj triperijadi, kada je izgubio meč od našeg rekordera Kreše. Danas je bio bolje sreće pa je postao ZLATNI KUHAR 11. triperijade, dobivši na čuvanje naš prijelazni pehar, dok je Baja za utjehu dobio srebrnu medalju.

Nažalost moram konstatirati da je ovo jedna od triperijada na kojima su kuhane tripice dobile najniže ocjene do sada (5.28). Najbolje ocjenjena triperijada na kojoj su kuhane tripice dobile zajedno ocjenu (7.77) je 7. po redu održana u Bazovici.

Detaljnije informacije o ocjenama pogledajte na našem forumu.

U sjeni tripa i cuge, naš fotograf Turbo održao je malu izložbu svojih likovnih radova, međutim konstatirali smo da triperi praznih želudaca nisu baš zainteresirani za likovnu umjetnost.

Ševac je po običaju dobro odradio ''gažu'', s ovakvim nastupima Ferlin dobiva ozbiljnu konkurenciju. Naš poeta izveo je jednu sadržajnu i direktnu nedvosmislenu homofobičnu pjesmu.

Da završimo, sve u svemu bilo je to veselo druženje uz obalu mora do kasno u noć. Jedan detalj koji je malo zasmetao bila je cuga. Odnosno topla cuga. Hladne pive nije bilo dovoljno. Ne bi sada ulazio u razloge zašto je to bilo tako, no činjenica je da kad je cuga topla i tripe drugačije leže. To se desilo već jednom na 6. triperijadi u konobi Frankopan i ta je triperijada druga odostraga po ocjeni kuhanih tripica (5.74). Dali je to povezano jedno s drugim prosudite sami.

Nastupa godišnji odmor, ljetna stanka gdje ćemo se dobro odmoriti, razmisliti i reoganizirati se, sve u cilju uspješnijeg i boljeg djelovanja na našu i Vašu radost.

Pozdrav Worf.

3.7.2006.--------------------------

 

 

 

ČAROLIJA UZ MORE

. . . U četvrtak 29. lipnja 2006. godine, u Njemačkoj se ne igraju utakmice svjetskog prvenstva. Predsjednik izvršnog odbora Franz Beckenbauer čuo je da se na taj dan u Kostreni u konobi ''More'' (ronilački klub) održava 11. po redu triperijada prigodno nazvana SubTripe. Kao deklarirani tripoljubac Beckenbauer je shvatio da ogroman broj tripera voli i nogomet. Stoga je u dogovoru sa rukovodstvom FIFA-e, zaključio da taj dan ne bude utakmica koje bi triperi eventualno morali propustiti dolaskom na triperijadu. Rukovodstvo tripera razumije Beckenbauerov stah da mu ne opadne gledanost, pa stoga budite sigurni, dva pjata friških tripa idu put Njemačke odmah nakon triperijade u znak naše zahvalnosti.

. . . CHUNA (118) kuhar na legendarnoj prvoj triperijadi ovaj put odlučio se ponovno okušati u pripravljanju tripica. Suparnik BAJA (276) hrabro se upušta u dvoboj, siguran u dobar ishod. Za Vas ovaj put priprema se 55 kg tripa koje ćete konzumirati uz opuštajuće zvukove mora i ugodne ljetne večeri.

. . . Da nebi sve ostalo samo na iću i piću pobrinuo se naš uvaženi član i fotograf TURBO (184), koji će vam izložiti dio svoje bogate kolekcije likovnih radova.

. . . Tu je dakako i naš POETA, i ako mu se bude dalo razveselit će nas svojim radovima. Također je najavljena prezentacija zastave tripera i ukoliko ne bude kakvih nepredvidivosti, ovaj četvrtak čarolija uz more bit će šlag na torti uspješnog polugodišta naše vrle nam udruge.

. . . Kroz hrpu događanja vodit će nas kao i do sada naš glasnogovornik ŠEVAC (120) u f(r)aku.

. . . Ljetna stanka sljedi, a sve novosti glede aktivniosti i drugih informacija pratite i dalje na našoj web stranici.

. . . Sindikalisti platite sindikalnu članarinu inače se naćemo moći boriti za vaša prava!

Worf out.

13.6.2006.--------------------------

 

 

 

KUD PLOVI OVAJ BROD?

. . . Kakva noć za pamćenje. ''A Night To Remember'', skoro kao u istoimenom filmu Roya Warda Bakera iz 1958. godine o prvom i posljednjem Titanicovom putovanju. Ova naša ''Noć Za Pamćenje'' završila je happy endom. Triperi nisu potonuli, naš brod ''Arca Fiumana'' odolio je velikom broju ''tripera'' željnih dobrih tripica i dobrog provoda.

. . . U predvečerje 10. travnja 2006. počela je 10. po redu jubilarna TRIPERIJADA. Kako je u uvodu rečeno, odigrala se na brodu ''Arca Fiumana''. Osim što je bila jubilarna, ova triperijada bila je posebna po još nekoliko stvari. Ha ha...od kuda da krenem.

. . . Prepeličja jaja, zvuči poznato? O da, redovitim posjetiteljima već su dobro poznata ova jaja, ovog puta bila su sljubljena sa krastavcima i buđolom. Fantastično i za svaku pohvalu.

. . . Poezija našeg ''poete''. Ponovno je zablistao u punom sjaju, čitajući nazočnima svoje proživljene stihove.

. . . Izložba svijeća. Što reći? Treba doći i vidjeti. Svijeće su ručni rad, izrađene od prvoklasnog voska i garantirano dugotrajno gore.

. . . Glazbenu kulisu upotpunio je Mario Furka izvodeći na gitari svoj repertoar. Poznavatelji su bili oduševljeni, a oni koji su nazočili po prvi put bili su ugodno iznenađeni.

. . . Upriličena je i modna revija gdje je za sada naš jedini maneken Vaso, u stilu Linde Evangeliste prošetao dvoranom noseći na sebi nove modele TRIPERSKIH majica, kolekcija proljeće – ljeto 2006.

. . . Tv kuća RTL, bila je na licu mjesta i zabilježila repotražu koja će biti emitirana večeras u sklopu emisije exklusiv. Pogledajte bit će zanimljivo.

. . . No po meni vrhunac večeri bilo je izvođenje Francuske himne od strane našeg člana Francuza, koje je bilo toliko dobro da je na kraju večeri izveo i bis. Arcom se orila Marseljeza.

. . . Jesam li šta zaboravio? Uh, zamalo zaboravih ono zbog čega smo se i okupili. Vidite to je tako kad imate iznimno bogatu sadržajnu večer.

. . . Ovoga puta kuhače i lonce uzeli su u svoje ruke GILJA i KREŠO. Gilji je pomoćnik bio Matija a Kreši Morski. Inače Kreši je ovo bio treći put da sudjeluje u kulinarskom dvoboju i pogađate treća pobjeda! Carioca Krešo trostuki kuhar mjeseca ovog puta dobio je osim zlatne medalje i prelazni pehar koji će krasiti vitrine njegovog doma do sljedeće triperijade. A možda i dulje s obzirom da ga je nakon dodjele nagrada Ante izazvao na dvoboj. Ali otom potom.

. . . Važno je napomenuti da je biračko tijelo ocjenilo lonac (A) 7.21, a lonac (B) 6.41. Svi prisutni bili su zadovoljni i jednim i drugim tripama, kojih je za ovu priliku bilo 55 kilograma.

. . . Rastemo i nastavljamo se razvijati. Širimo se po broju članova, sada već i bombardiramo medije, eto skoro da nismo i zaplovili. Zato i ono pitanje s početka, Kud plovi ovaj brod? Di nam je kraj? Mislim da su nam granice samo granice naše mašte, ali to je ipak samo moje skromno mišljenje. Do sljedeće prigode pozdrav.

Worf out.

12.4.2006.--------------------------

 

 

 

APSOLUTNA VLAST TRIPERA

U petak 10. ožujka 2006. dogodila se totalna okupacija slovenskog doma «Bazovica» i buffeta «Saratea», od strane TRIPERA koji su tamo održali svoju devetu po redu triperijadu, nazvanu jednostavno ''TRIPICE FINE''.

Zašto kažem apsolutna vlast? Zato što su triperi te večeri popunili prostor od vrha do dna! Primljene su rekordnih 75 prijava, a prisutnih je bilo sigurno stotinjak.

Za gastronomski dvoboj ovog puta bilo je kupljeno isto tako rekordnih 46 kg tripica, 15 kg kapule, 10 kg krumpira, 2,5kg pancete, 2,4kg svinjskih koljenica, 1,5kg špic rebara i još mogo sastojaka po izboru vrlih kuhara.

Marin s pomoćnikom Damirom, suprostavio se Mrkiju s pomoćnikom Krigerom. U poludnevnom druženju i kuharskom odmjeravanju, pobjedu je odnio Marin sa prosječnom ocjenom 7.44, dok je Mrki dobio ocjenu 5.44. Marinova ocjena je druga najbolja do sada na triperijadama, no kako je on već jednom sudjelovao na triperijadi, a tada je osvojio 5.22, njegova prosječna ocjena iznosi 6.33. Za više detalja pogledajte uskoro tablicu.

S farme prepeličjih jaja iz Dražica ovog puta stigla su nam ukiseljena jaja koja su triperi mogli degustirati za svojim stolovima.

Također triperima je bila predstavljena izložba ručno izrađenih svijeća koje su plijenile pozornost svojim izgledom.

Dosadašnji podpredsjednik podnio je neopozivu ostavku na svoju funkciju. Odlučio se baviti samo poezijom.

Vrlo skoro ide deseta po redu triperijada, no o detaljima za nekoliko dana.

14.3.2006.--------------------------

 

 

 

TRIPERI DOSEGNULI OLIMP !

. . . Cijenjeni tripoljupci i vi koji to niste, oni koji su bili nazočni i oni koji nisu, svi koje to interesira a i za oni koji se slučajno nađu na ovoj našoj web stranici, primite na znanje da triperi ulaze u drugu godinu svoga postojanja. Nova sezona je počela i to kako. VELIKIM PRASKOM!
Eksplozija tripica pogodila je u subotu restoran Saratea i Slovenski Dom Bazovicu.

. . . Triperijada je po prvi put ušla u ''internacionalne'' vode i očito je to bio pun pogodak! Hrvatske boje branio je Šoja, a Mađarske Bundi. Pomoćnici su im bili Antonio i Željko. Dečki su zasukali rukave i ozbiljno prionuli poslu pripremanja 45 kg tripica, koliko je za ovu 7. po redu triperijadu potrošeno.

. . . Sad ću iznjeti svoj osobni stav, ali nadam se da će i ostali više manje isto zaključiti, da su ovog puta stvarno pripremljene izvrsne tripice i to sa obje strane. Nažalost netko mora pobijediti i to je ovog puta bio Šoja, sa prosječnom ocjenom 8.13. (najbolje ocjenjeni kuhar do sada). Bundi je mrvicu zaostao sa ocjenom 7.42 (drugi najbolje ocjenjeni kuhar do sada). Ali ako smijem primjetiti, ovog puta pobijedili su svi triperi koji su blagovali božanske tripice dostojne onih poltrona na Olimpu!!! To je uostalom bio i razlog zašto se okupljamo, ovaj put dobili smo i rekli bi i zaostalu kamatu, tako da vjerujem jučer nije bilo gladnih i nezadovoljnih. Bravo kuhari!!! Komplimenti i čestitke.

. . . P.S. Mali tečaj na temu: Kako se ispunjava glasački listić! Vjerovali ili ne, bilo je čak 5 nevažećih listića. Da čovjek ne povjeruje. Dakle za one koji to nisu shvatili: Molimo Vas ubuduće, da za svaki lonac (A ili B) zaokružite jednu brojku od 1 do 10. Ne zaokružujte natpis LONAC A ili ne dopisujte brojku 0, jer imate ocjenu 1 koja je u školi znana i ka o ''nedovoljan'', što je vjerujem dovoljno da se izrazi vaš stav prema skuhanim tripicama.
Eto to je sve za sada u ovom ekspresnom javljanju, više kad se srede fotografije.

Pozdrav, Worf.

3.10.2005.--------------------------

 

 

 

LJETO DVIJE TISUĆE I PETO

. . . TRIPERI, TRIPERI, SVI U JEDAN GLAS! DOSTA JE POSTA! TRIPE ZA SVE NAS !!!!!!!!!!

. . . Hello, Hello! (Hola)

. . . Dragi naši triperomanijaci, eto nađoh ponovno malo vremena da vam napišem koju bedastoću, za nekolicinu ''luzera'' koji će to i pročitati.
. . . Udrvenila mi se ruka (tipkovnica), pa slova kruto i pomalo nevoljko izlaze na papir (monitor). Sve u svemu ljeto prolazi uobičajeno, kile se talože u laganom ritmu, nadam se još uvijek pod kontrolom. Srećom piva ne poskupljuje brzinom naftnih derivata, pa za sada nema potrebe za alternativnim ''gorivom''.
. . . Šta se dogodilo novog u proteklo vrijeme? Pravo da vam kažem i ne baš bog zna šta. Dok izvršni odbor koristi kratak i zaslužen predah od prošle sezone, a sindikat miruje zbog razno raznih političko – zakulisnih igara, osvrnimo se mi na nešto u prvi mah po tripere nebitno, no možda ipak korisno.

. . . Današnja tema OBUZETO – PRISILNI POREMEĆAJ.

Imate li ga i vi?

. . . Obuzeto- prisilni poremećaj (OPP) je vrsta ponašajnog poremećaja pri kojemu osoba osjeća jaku tjeskobu te sama sebe ''liječi'' izvjesnim postupcima koji joj oduzimaju dosta vremena, poput učestala pranja ruku.
. . . OPP nije hir već bolest mozga koju treba liječiti. Ako vam je dijagnosticiran OPP, niste sami; na svijetu oko 2% odraslih boluje od te bolesti, a 4% će oboljeti u nekoj životnoj dobi.

Tipične opsesivne misli (opsesije su misli, osjećaji i postupci nad kojima osoba nema kontrolu) su:

- prljanje, zaraza, oboljevanje
- strah da je vama ili drugome nanesena šteta ili ozljeda
- briga da će se vama ili drugome dogoditi nešto ružno
- zaokupljnost čistoćom, simetrijom, redom
- strah od siromaštva, neimaštine, gubitka
- zaokupljenost supljanjem i gomilavanjem stvari ili podataka
- nametljive seksualne misli ili porivi
- nametljive vjerske ili moralne sumnje
- potreba da se nešto kaže ili nešto pita

Prisline radnje ili rituali:

- pranje, čišćenje
- izbjegavanje rukovanja ili hvatanja tuđih predmeta
- provjeravanje jesu li zaključana vrata, zagašen plin itd.
- brojanje novca ili drugih vrijednosti zbog provjere jeli sve na broju
- preslagivanje ili namještanje stvari u ''idealan red''
- brojanje nečega (npr. parkiranih automobila)
- ponavljanje nekih postupaka ili zadataka
- ponavljanje izraza ili molitvi (u sebi ili na glas)
- prevođenje riječi ili rečenica na strani jezik
- djeljenje upozorenja drugima

. . . Bit ovog problema, kao i svakog drugog poremećaja raspoloženja, jest smetnja u hormonalnim i električnim procesima u mozgu. OPP se može javiti u bilo kojem trenutku života, od predškolske do zrele dobi. Jedna trećina oboljelih tvrdi da su im se smetnje pojavile u djetinstvu. OPP koji nastaje u djetinstvu vezan je s nasljednim faktorom, dok u starijoj dobi vezujemo ga za stresne okolnosti i događaje.
. . . Prosjećna osoba s OPP-om posjeti 3 do 4 lječnika tijekom 9 godina prije nego što dobije ispravnu dijagnozu. Potrebno je čak 17 godina od pojave simptoma do pravilnog liječenja !
. . . Howard Huges – bogataš kojeg je vjerno prilkazao Leonardo Di Caprio u filmu ''Avijatičar'' patio je od OPP-a. Bio je opsjednut veličinom graška. Koristio se posebnom viljuškom da posloži grašak prije nego ga pojede. Nije se mogao rukovati sa drugima i nije podnosio sirovo meso.

. . . Alec Baldwin – također ima OPP. Opsjednut je čistoćom čaša, pa ih stalno pere islaže unatoč brojnim kućnim pomoćnicama. Također slaže knjige u ''idealan red'' i može primjetiti čak nakon nekoliko dana da je netko pomicao knjigu makar i za milimetar.
. . . Čak su im Monty Pythonovci shvatili važnost pričanja o ovoj bolesti, pa su u svom skeču o Braći Piranha istaknuli kako je jedan od njih (Dinsdale) patio od OPP-a misleći da ga progoni divovski jež po imenu Norman.

. . . I da zaključimo temu, naša opsesija tripicama pokazuje simptome OPP-a !!!!!

VESELI I ZDRAVI BILI, TRIPE JELI PIVU PILI!!!!!!!!

Worf out!

19.08.2005.--------------------------

 

 

 

17/50/67

. . .Dragi naši triperi, eto prošla je još jedna šesta po redu triperijada u konobi Frankopan na Trsatu. Šta da se kaže o ovoj? Pa ima se šta za reći. Prvo; prvi put kuhala je žena! Drugo; prešli smo brojku od sto, točnije sada nas članova ima 101! Treće; kupljeno je nevjerojatnih 35kg tripica! Ima toga još, ali zanima li Vas što znače ove brojke u naslovu? E pa sad ću vam reći. Te brojke ste Vi! Moram vam to malo pojasniti ili vam niš neće bit jasno.

Dakle brojka 17. To je broj tripera koji su uplatili svoj dolazak na triperijadu na vrijeme nekoliko dana prije iste.

50 to je brojka na kojoj je prestalo primanje uplata za triperijadu, računajući onih 17, znači 33 uplate izvršene su u ''Frankopanu''.

67 je brojka na kojoj se zaustavio dotok tripera na Trsat. Apsolutno rekordno! Sve super sve pet......ali?

Razmislimo malo o ovom problemu. Organizira se triperijada, ili bilo kakav tulum! Organizator mora znati koliko će mu ljudi doći da bi znao koliko će klope, cuge ili bilo ćega drugog kupiti, ili će mu se desiti da mu nečega prifali ili rijeđe da mu nečega ostane viška.

E sad, nas ima 101. Došlo nas je 67, a prijavilo se na vrijeme 17 članova! 17!!! Pedeset manje nego ih se našlo te večeri na Trsatu. Ajde recite mi kako da čovjek krene u nabavku za takvu triperijadu?

Nije tu više samo pitanje klope, nego i prostora. Postali smo velika grupa ljudi koja se negdje mora smjestiti. A naši članovi ili nisu dovoljno upoznati s ovim problemom ili nije ih briga.

Na pet mjesta se moglo upisati za triperijadu, dva-tri tjedna prije. A ovako je to izgledalo. Prvo mjesto kod predsjednika: 10 prijava

Drugo mjesto kod Worfa: 5 prijava

Treće mjesto Trsat: 2 prijave

Četvrto mjesto Kostrena: 0 prijava

Peto mesto Draga: 0 prijava

A na samu večer triperijade: 33 prijave (plus 17 onih koji su to željeli)

Iz ovoga proizlazi da smo svi mi jako jako komotni i lijeni. Ali problem postoji i bit će sve teži kako broj ljudi bude rastao. Na kraju će morat netko ostat bez tripica da shvati problem.

Sorry što sam ovoliko dužio o ovome ali morao sam. A sada malo o tripicama!

Ana – Marija je naša prva kuharica koja je prihvatila izazov i hrabro ušla u kulinarski dvoboj protiv Marina. Ana – Marijin pomoćnik bio je Sile Gitara, a Marinov, Dado.

Marin se opredjelio za srednje ljuto, a Ana – Marija za ljuto izadnje tripica. Papreno je na taj način zapaprila protivniku i pobijedila! Te večeri 44 tripera ocjenivalo je lonce A i B, a Ana – Marija pobijedila je sa prosječnom ocjenom 6.27, dok je Marin dobio ocjenu 5.22.

Od kako imamo novi sustav glasovanja sad možemo i raditi ljestvicu kuhara, a ona bi izgledala ovako nakon 2 triperijade po ovom sustavu.

1. Zdene 6.47

2. Ana-Marija 6.27

3. Obo 6.25

4. Marin 5.22

To naravno nije bilo sve, no kako nas je bilo jako puno na malom prostoru i uz toplu pivu Worf nije napravio interwiew sa kuharima. Prvom prilikom pohvatat ću koju njihovu izjavu i o tome izvjestiti vas.

Gonzo je određen broj fotografija napravio sa zaprljanim objektivom pa su ispale mutne, ali tu je sindikalist Turbo koji nije propustio ništa bitno vjerujte. Malo strpljenja dok se slike obrade i stave na net.

Što se tiče sindikata, kako mnogi likuju, NIJE se RASPAO!!! Samo smo malčice prešli u defanzivu i undercover. A predsjednik je trenirao strogost na našem sindikalistu koji je ujedno i naš najradikalniji član. Pa da ih nije strah!? Prosudite sami. Dosta sam gnjavio, do sljedećeg javljanja pozdravlja vas Worf!

Popijte svi jednu hladnu pivu, lakše će te prebroditi vrućinu.

1.07.2005.--------------------------

 

 

 

UZMI ŽIVOT U SVOJE RUKE, NE RAZMIŠLJAJ...POSTANI FRANJEVAC !

. . . ŽELIŠ LI PROMIJENITI SVOJ ŽIVOT IZ TEMELJA? ŽELIŠ LI NAPRAVITI KARIJERU? ŽELIŠ LI RIJEŠITI EGZISTENCIJALNE PROBLEME? ŽELIŠ RJEŠENO STAMBENO PITANJE? ŽELIŠ DUHOVNU RENESANSU TVOGA ISKONSKOG JA? NE RAZMIŠLJAJ, POSTANI FRANJEVAC!

. . . Osiguravamo ti stan i hranu, te odoru uz mogućnost napredovanja u poslu. Lijep i dinamičan posao, rad s ljudima i mladima. Proširenje duhovnih horizonata u svakom pogledu. Rad u botaničkom vrtu: sađenje, ubiranje i sušenje biljaka, uz stručnu pomoć. Pjesma i veselje. Pristup velikoj franjevačkoj riznici knjiga, i još većem franjevačkom vinskom podrumu. Svakodnevne društvene igre i kulturno religijski događaji. Odlazak na specijalizaciju u Japan na jedan franjevački otok, na kojem boravi 18 milijuna franjevaca samo u jednoj četvrti 56 mlijunskog gradića, inače četvrtog po veličini na tom otoku. Tečajevi iz ronjenja, skakanja padobranom, letenja zmajem, testovi izdržlivosti bičevanja, rookie ( do 100 udaraca), amateur ( do 500 udaraca) professional (do 1000 udaraca) i Frenky master ( preko 1000 udaraca). Završni ispit je konačno odredište u neku udaljenu i nepristupačnu divljinu, gdje je kanibalizam dobar dan a terorizam laku noć, s zadatkom promicanja katoličanstva i pokrštavanjem poganih.

Možeš li odoljeti?

KAKAV PILOT, VOJNIK ILI POLICAJAC. POSTANI FRANJEVAC!!!!

7.06.2005.--------------------------

 

 

 

5. TRIPERIJADA
29. TRAVNJA 2005. RONILAČKI KLUB KOSTRENA

. . . Ponovno okupljanje Tripera nije bilo nikad bliže moru. Na terasi restorana ronilačkog kluba na Kostreni, uz ugodnu večernju temperaturu, skupilo se poprilično ljudi. Brojke rastu. Članova sada ima 88. Za ovu petu po redu triperijadu pripremljeno je 28 kilograma tripica. Natjecali su se BIK i pomoćnik OBO i ZDENE.
. . . Za ovu petu po redu triperijadu primjenjen je novi sustav ocjenjivanja, umjesto glasova, sada se davaju ocjene od 1 do 10. Na koncu se ocjene zbrajaju te se dijele sa brojem glasača i na kraju dobije se prosječna ocjena.
. . . Novom metodom pobjednik je bio ZDENE s prosječnom ocjenom 6,47. BIK i OBO dobili su ocjenu 6,25. Ovo će sada biti smjerokazi na vječnoj top ljestvici najboljih kuhara triperijade.
. . . Ugodno druženje simpatičnih tripoljubaca izaziva osmjehe čak i na lica ljudi koji ne vole tripice. Veselimo se i novoj web stranici, hrpi slika i informacija glede i u svezi milih nam tripica. Za sada toliko, posjećujte našu stranicu i saznat ćete sve što ste ikada htjeli znati o tripicama pa i više!

Worf out.

- OBO vs. ZDENE -
Exclusivni interwiew sa kuharima 5. triperijade
By Worf

(Kuhari su intervjuirani odvojeno, no radi dinamičnosti čitanja odgovori dolaze usporedo)

Worf: Kako se osjećate večeras?
Obo: Super!
Zdene: Jako lijepo.

W: Jeste li zadovoljni uvjetima?
O: Super moderna kuhinja!
Z: Kuhinja dobro opremljena i ugodno društvo.

W: Koliko se već dugo bavite pripremanjem tripica?
O: 25 let. Profesionalni sam kuhar.
Z: 30 godina.

W: Što vas je potaknulo da se večeras okušate u kulinarskom dvoboju?
O: Pa nakon što sam bio domaćin 3. triperijade i nakon što smo se učlanili i ja i mali, pomislio sam da bih i ja mogao pripremiti jedanput tripice.
Z: Pa mislim da nije bitan dvoboj. Bitno je kuhat. Dobro, malo na nagovor prijatelja, pa sam se i ja prijavio.

W: Što ste nam pripremili za večeras?
O: Tripe s palentom!
Z: Tripe ala Zdene

W: Što je po vama tako magičnog u tripicama, da ljudi osnivaju udruge kako bi kolektivno u njima uživali?
O: Ovo traži neku originalnu provalu. Hm, podsjeti me kasnije, sjetit ću se.
Z: Prvo; Izvanredan okus. Drugo; Zahtjevne su za pripremu, tako da ih supruge baš i ne vole kuhati, zato je 99% članova muškog roda.

(zbog Worfovog propusta Obo nije kasnije odgovorio na pitanje, stoga isprika i njemu i čitateljima)

W: Što je po vama najvažnije kod pripremanja tripica?
O: Dobro očišćene tripice, i svi dodaci moraju biti pravovremeno dodani.
Z: Priprema je najvažnija, dobro očistiti tripice i dodati puno začina u pripremi.

W: Koje piće po vama najbolje paše uz tripice?
O: Gemišt, može i piva, ali bolje gemišt.
Z: Pivo, mrzlo pivo.

W: Nadam se da su tripice ispale onako kako ste i zamislili?
O: Da, tripice su OK.
Z: Tripice su ispale super!

W: Vaša prognoza?
O: Ne sumljam u sebe i pobjedu!
Z: Ne bi prognozirao, bitno je uživat u tripicama.

(Ovdje je interwiew prekinut, prišlo se degustaciji tripica i glasovanju, nakon čega je Zdene izašao kao pobjednik 5. triperijade)

W: Razočarani?
O: Ne.

W: Zadovoljan?
Z: Zadovoljan.

W: Sad kad ste probali i suparničke tripice, možete li ih malo usporediti?
O: Pa mislim da su moje bile bolje.
Z: Možda su bile malo slatkaste za moj ukus.

W: Što je odnjelo prevagu?
O: Ne znam.
Z: Najvjerojatnije je to razlog, što su bile malo slatkaste.

W: Imate li za kraj kakvu poruku našim vjernim triperima?
O: Najvažnije je da se ljudi druže i zabave.
Z: Važno je da se ljudi zabave i da uživaju. Isto tako važno je zbog svih ovih članova, da se ozbiljni ljudi, znači ljudi koji to znaju, prihvate kuhanja tripica.

W: Ja vam se najiskrenije zahvaljujem na razgovoru. Pozdrav do neke druge prilike.
O: Hvala također.
Z: Hvala i tebi. Doviđenja

29.05.2005.--------------------------

 

 

 

Sindikat ''TRIPERSKI RAJ'' pri udruzi ''TRIPE – RI''
Sindikalna frakcija ''Ciottina & KBC''

. . . Da nebi sve bilo za pet, da se ne kaže da nismo objektivni i samokritični, da se ne kaže da se ne

sluša VOX POPULI, pobrinuo se jučer ''osnovani'' sindikat unutar udruge. Za sada postoji samo frakcija ''Ciottina & KBC''. Naša namjera je ukazati na neke nepravilnosti glede održane triperijade, i nadamo se poboljšati stvari na opće zadovoljstvo.

GAZDA SINDIKATA

1. Mi se snažno zalažemo za to da se prijave za triperijadu zaključe i do nekoliko dana prije iste, zbog toga što želimo da se pripremi količina hrane dostatna za broj prijavljenih članova. A pod tim dostatna podrazumjevamo: 1 tanjur tripica iz lonca A
1 tanjur tripica iz lonca B
1 tanjur repeta lonca A
1 tanjur repeta lonca B
(minimum na koji ćemo pristati je barem tanjur repeta iz pobjedničkog lonca!)

2. Smatramo da za sve članove moraju vrijediti ista pravila bez iznimke. Svi moraju dobiti ono što im pripada i ništa više! Konkretno ako se kao jelo poslužuju tripice s palentom, onda bi tripice s palentom morali dobiti svi članovi. Pogotovo ako se jelo ocjenjuje, a kuhar igra na kartu kombinacije tripe-palenta. Ako postoji neki organizacijsko-tehnički propust pa se desi da konkretno palente u jednom trenutku nestane, onda članovi koji su zakinuti za palentu imaju pravo na barem ispriku od strane nekog iz izvršnog odbora. Jer, priznat ćete, nije ugodno kada ti posluže tripice s palentom, bez palente, a ti gledaš nekoliko metara udaljen stol predsjednika i članova izvršnog odbora, gdje gle čuda, palente ima u izobilju igdje svi zadovoljno i slasno blaguju. Čovjek se pita, jesmo li mi tu članovi 2. reda? Za nadat se da je propust nenamjeran i da se neće ponoviti.

3. Parmezana je kronično malo, i apeliramo da se nabavi više i da se podijeli po principu svima jedanko.

. . . Nadamo se da će ovo naše priopćenje dospjeti do ušiju predsjednika i članova izvršnog odbora s ciljem poboljšanja organizacije budućih triperijada.

. . . Nadamo se da nećemo kao članovi pasti u nemilost predsjedništva radi ukazivanja propusta, jer bi to samo iziskivalo nove sindikalne aktivnosti.

. . . Garantiramo da ćemo zasada obuzdati naše radikalno krilo ''NOVA ZORA TRIPERA'', koje je već odaslalo nekoliko poruka u smjeru izvršnog odbora: ''TKO TU KOGA LAŽE!?''. ''DOLJE IZVRŠNI ODBOR!'', ''HOĆEMO PRIJEVREMENE IZBORE!'', ''NEĆE TO OSTATI NA TOME...DABOME!''

. . . Ovim putem ispričavamo se ako smo nekog možda povrijedili ovim našim istupom, što zbog revoltiranosti što zbog alkohola, no namjera nam nije rušenje nego izgradnja.

MI SMO TU DA BI VI BILI BOLJI NA OPĆE ZADOVOLJSTVO !!!!!

. . . Za kraj ne mogu vam uskratiti izjavu našeg najmanjeg i najmršavijeg člana TURBA, koji je izjavio da je ostao gladan.
Slikovito? Zar ne?


Pozdrav svima!!! Eventualne druge sindikalne frakcije osnivat će se po poterbi i želji članova . . .

20.05.2005.--------------------------

 

 

 

KLUB LJUBITELJA TRIPICA - TRIPE LOVERS FUN CLUB - 'TRIPERI' - RIJEKA - © 2004-2007
KONTAKT DEUTSCH ESPANOL ENGLISH ITALIANO FRANCE